Last Updated on august 9, 2024
Situație tragică în Spitalul Sf. Pantelimon. Medicii decideau cine trebuie să moară și le tăiau medicamentele iar asistentele încercau să le salveze viața și le administrau pe ascuns medicamente. Parcă medicii trebuiau să salveze vieți nu să condamne la moarte pacienți. Doctorițele, dacă aveau omenie, chemau familia, le explicau că nu-l pot salva, să-l ia acasă, să moară lângă cei apropiați. Nu să fie ucis prin lipsă de medicamentație.
Declaraţiile exclusive ale uneia dintre asistentele implicate în cazul morţilor suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București par că încep să facă lumină în acest caz.
Asistenta a povestit că unul dintre medicii care ar fi omorât pacienţii la ATI, dr. Maria Miron, s-ar fi „comportat ca Dumnezeu, adică alegea cine merită să trăiască şi cine trebuie să moară”.
În general proceda în acest sens în cazul pacienților care aveau multe zile pe secția ATI sau despre care aceasta aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire.
Martora a arătat că a avut situații când inculpata a venit pe unul din saloanele sale, a modificat rata de noradrenalină pe injectomat la 1 ml/h, apoi a plecat fără să o informeze despre modificare.
Când martora a sesizat modificarea, nefiind informată despre ea, a trecut valoarea înapoi cum era în foaia de observație.
Inculpata a revenit pe aceeași tură și a întrebat-o de ce a rectificat valoarea injectomatului, iar apoi a setat din nou rata pe 1 ml/h, spunându-i să nu o mai modifice, iar în foaie să continue să treacă rata maximă de administrare, adică 20 ml/h.
Martorei i s-a întâmplat să găsească robinetul cu calea de noradrenalină închis, moment în care ieşea din nou pe hol și striga în gura mare „cine mi-a oprit robineții, că vă rup mâinile?”, dar nu îi răspundea nimeni.
Speriate de întreaga situaţie din spitalul în care lucrau, după ce prea mulţi pacienţi mureau la ATI, o altă asistentă s-a confesat unei colege, zicându-i: „Am spus adevărul!”, referindu-se la momentul audierii.
Carmina Pricopie, senior editor Antena 3 CNN: Specialiști de la INML concluzionează că reducerea noradrenalinei are o legătură de cauzalitate directă cu decesul persoanei respective. Există la dosar această expertiză medico-legală.
Foarte important: la acest pacient, starea lui s-a îmbunătățit la un moment dat și dintr-o dată, brusc, din nou se înrăutățește. Şi este legată această a doaa înrăutățire a stării de sănătate cu reducerea acestei substanțe, noradrenalină.
Asistenta care l-a și resuscitat înainte i-a administrat pe furiș, cu o seringă, direct în perfuzie noradrealină, fără să vadă medicul ATI, a spus ea.
Practic, acest dosar și tot acest scandal a ieșit la iveală, după ce mai multe asistente de la Spitalul Sfântul Pantelimon au văzut că au o mare problemă și că le mor pacienții.
S-a făcut o anumită fotografie la unul dintre injectomate, fix la injectomatul pacientului în vârstă de 54 de ani. Vorbesc asistentele că era o stare de presiune în Spitalul Sfântul Pantelimon despre faptul că ele administrau pe furiș această noradrenalină.
Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon din București, acuzate de omor calificat și tentativă de omor, au fost arestate preventiv joi după amiază.
Polițiștii verifică de câteva luni moartea a 17 pacienți, internați în secția de terapie intensivă a unuia dintre marile spitale de urgență din țară.
Cele două doctoriţe sunt acuzate de omor calificat şi tentativă de omor calificat şi suspecte în ancheta în care se verifică decesul a 17 pacienţi internaţi în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon. Procurorii au adus în fața magistraţilor probe pentru unul dintre cazuri: un pacient de 54 de ani.
Pacientul de 54 de ani despre care procurorii susţin că ar fi fost victima unui omor a ajuns la camera de gardă a Spitalului Sf. Pantelimon din pricina unei rezistențe scăzute la efort. A fost diagnosticat cu pneumonie şi internat în secţia medicală, acolo unde după mai bine de o săptămână, starea lui s-a complicat şi a fost transferat în secţia de terapie intensivă. După alte nouă zile a murit.
Una dintre doctoriţe nu a dat declaraţii în fața poliţiştilor, iar cealaltă a negat orice fel de implicare. Ambele, spun procurorii, ar fi încercat să ucidă pacientul de 54 de ani. Una, în prima zi în care pacientul a fost adus la ATI, şi cea de-a doua, în a noua zi de ATI, atunci când a survenit şi decesul.
Alexandru Anghel, procuror Parchetul Tribunalului București, conform Stirile Pro Tv: „În prima fază, decesul nu a survenit pentru că o asistentă a suplinit lipsa noradrenalinei prin perfuzie. A susţinut ideea de reducere voluntară a dozei de noradrenalină, în condiţiile în care tensiunea pacienţilor era una mică, reducerea dozei echivala cu uciderea lor. Reducea doza, dar scriptic ea rămânea ridicată. În foaie era tot 20 mg. Medicii făceau reducerea, asistenţii nu îndrăzneau să umble, ci lăsau injectomatul la valoare, dar suplineau prin perfuzie, ca să ţină pacienţii în viaţă. Considerau că unii pacienţii erau de lăsat… e o formă de omor nemascat.”