Un braşovean la Princeton. Andrei Dragomir are 12 medalii la olimpiade internaţionale

Last Updated on august 7, 2024 Un braşovean la Princeton. Andrei Dragomir are 12 medalii la olimpiade internaţionale 1

Andrei Dragomir, originar din Brașov, a absolvit Liceulul Internaţional de Informatică din Bucureşti și a fost  unul dintre puţinii tineri din România care a obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat în acest an. Pe lângă acest succes academic, Dragomir este şi un olimpic internaţional remarcabil, având în palmares 12 medalii de aur la competiţii internaţionale de fizică şi astronomie, arată Gândul.

„Când aveam vreo 5 ani, tatăl meu mă punea să mă uit la videoclipuri despre planete. Atunci am început să fiu interesat de ştiinţe”, povesteşte Andrei Dragomir. S-a mutat de la Braşov la Bucureşti, la 14 ani, pentru a studia la Liceul Internaţional de Informatică.

Mezinul familiei Dragomir şi-a lăsat în urmă părinţii, sora şi fratele şi a mers în Capitală pentru a-şi urma visul de a studia fizica şi astronomia la cele mai înalte standarde. A dedicat numeroase ore studiului, câte 6 ore pe zi, uneori chiar 10 ore înainte de competiţii.
Dragomir a câştigat medalii de aur la olimpiade internaţionale în locaţii precum Georgia, Japonia, Polonia, Germania, China şi Mongolia.

La Olimpiada Internaţională de Fizică din Iran am fost pe locul 8 şi am câştigat aurul. A fost ultima mea olimpiadă şi îmi doream să termin frumos”, spune el, citat de bzb.ro. Medaliile obţinute în Polonia şi Iran au avut o semnificaţie emoţională specială pentru Dragomir.

Un braşovean la Princeton. Andrei Dragomir are 12 medalii la olimpiade internaţionale 2

La sfârşitul lunii august, Andrei Dragomir va începe studiile la Universitatea Princeton în Statele Unite. „Au un sistem educaţional versatil, unde fiecare student îşi alege traiectoria. Am decis să merg aici când am aflat că pot să-mi personalizez traiectoria,” explică tânărul.

Deşi nu este încă decis asupra locului unde va continua cariera, Dragomir consideră că experienţa din Statele Unite îi va deschide noi oportunităţi. „Pot să întrevăd o carieră în cercetare. Nu văd SUA ca o opţiune, dar părerea mi se poate schimba dacă trăiesc acolo. Mă gândeam la Europa de Vest, dar nu exclud nici România, depinde ce oportunităţi am,” adaugă Dragomir.

În ciuda plecării sale, spune că nu va uita de ţara natală. A înfiinţat un club de astronomie la liceul său, pe care intenţionează să-l sprijine chiar şi de la distanţă. „O să încerc să ajut şi cât voi fi plecat la facultate. Am făcut un club care funcţionează în cadrul liceului, ca să îi învăţ pe cei mai mici astronomie,” spune el. Andrei Dragomir îşi propune să contribuie la educaţia tinerelor talente din România, având astfel un impact pozitiv asupra viitorului ştiinţific al ţării sale.

Previous Story

Un șofer din Brașov a murit după ce autoutilitara pe care o conducea a fost lovită de un TIR

Next Story

Un șofer din Brașov a murit după un impact cu un camion pe DN17