O femeie rănită într-un accident provocat de propriul soț a primit 100.000 de lei despăgubiri. Bărbatul a adormit la volan 

Last Updated on iulie 26, 2024 O femeie rănită într-un accident provocat de propriul soț a primit 100.000 de lei despăgubiri. Bărbatul a adormit la volan  1

O femeie a primit despăgubiri de 100 000 de lei după ce a fost rănită într-un accident produs de soțul său. În fața instanței, ea și-a justificat pretențiile prin prevederile unui ordin de ministru care stabilește un punctaj pentru fiecare leziune produsă într-un accident, punctaj transformat ulterior în bani.

Cu același ordin de ministru în față, firma de asigurări a ajuns la un cu totul alt punctaj, mult mai mic. Judecătorii au decis însă că ordinul nu este aplicabil și au făcut propria evaluare , relatează Ziarul de Iași.

În iulie 2021, Carmen P. din Iași era pasageră în autoturismul VW condus de soțul său. Șoferul a adormit la volan, iar autoturismul a părăsit partea carosabilă și a lovit puternic un cap de pod.

Femeia a suferit multiple fracturi și fisuri ale vertebrelor. A avut nevoie de mai bine de o lună de îngrijiri medicale, dar acestea nu i-au redat starea de sănătate. Poartă încă un corset cu o tijă metalică de susținere a coloanei vertebrale, iar cinci vertebre sunt prinse în șuruburi. Durerile de coloană au devenit cronice, iar zilnic ambele picioare îi amorțesc. Sistemul de prindere a corsetului i-a provocat o afecțiune dermatologică, iar tulburările depresive se manifestă în continuare, scrie G4Media.

La doi ani de la accident, în septembrie anul trecut, femeia s-a adresat instanței, chemând în judecată firma de asigurări la care soțul său avea încheiată polița RCA. În acțiunea sa, ea a solicitat acordarea unor daune morale în valoare de 414.000 lei. Suma a fost calculată în baza Ordinului comun nr. 1/2293/2022 al Autorității de Supraveghere Financiară și al Ministerului Sănătății.

De cealaltă parte, reprezentanții SC Grawe România SA au contestat punctajul prezentat de Carmen P. Ei au trimis documentația unui medic specialist, care a întocmit propriul raport de evaluare, ajungând la un total de doar 20,5 puncte de traumă. Pretențiile femeii ar fi fost deci mult exagerate, depășind sfera noțiunii legale de „satisfacție echitabilă” și ajungând în cea a „îmbogățirii fără justă cauză”. Cei 414.000 lei solicitați echivalau cu 180 de salarii minime de la data accidentului, echivalentul a 15 ani de muncă.

Calculele făcute de cele două părți nu au fost luate în considerare de magistrații Tribunalului în analiza cazului.

Magistrații au apreciat că suma de 100.000 lei ar reprezenta o satisfacție echitabilă pentru Carmen P. Suma stabilită de judecători este astfel doar cu puțin mai mare decât cea propusă de Grawe România SA.

Soluția Tribunalului nu a fost agreată de Carmen P., aceasta atacând-o. Contestația înaintată de ea a intrat marți pe rolul Curții de Apel, această instanță urmând să stabilească primul termen de judecată.

Un șofer român din Olanda a primit despăgubiri de 25.000 de euro din partea angajatorului care a refuzat să-l mai plătească după un accident de muncă
Victorie pentru un șofer român: Instanța l-a obligat pe angajatorul olandez să-i plătească acestuia despăgubiri în valoare de 25.000 de euro, după ce a refuzat să-l plătească în urma unui accident de muncă, conform stiridiaspora.ro.

Un șofer român a câștigat un caz important în Olanda după ce angajatorul său a refuzat să îi plătească salariul în urma unui accident de muncă. Bărbatul, care lucra pentru o companie olandeză, s-a îmbolnăvit după ce a suferit un accident în timpul serviciului.

Instanța a decis că motivele șoferului român sunt pertinente și i-a dat dreptate

În loc să rămână în Olanda pentru recuperare, el a decis să se întoarcă în România, unde locuia. Compania nu a fost de acord cu această decizie și a înghețat salariul bărbatului în octombrie 2023, susținând că el trebuia să rămână în Țările de Jos pentru a fi reintegrat corespunzător, relatează cotidianul De Telegraaf.

În fața instanței, șoferul român a argumentat că în Olanda, condițiile sale de trai erau precare, fiind nevoit să doarmă adesea în camionul său, pe autostradă. Judecătorul a decis că plecarea în România pentru recuperare era o măsură rezonabilă, întrucât condițiile de locuit din Olanda nu erau adecvate pentru el. De asemenea, s-a concluzionat că reintegrarea în muncă poate fi realizată și la distanță, prin intermediul consultărilor medicale și a expertizei în ocuparea forței de muncă în România.

Astfel, judecătoria a hotărât în favoarea șoferului român, obligând compania să îi plătească salariile restante în valoare de aproximativ 25.000 de euro, plus dobânzi și costuri de litigiu însumând peste 3.000 de euro.

Previous Story

O brașoveancă s-a trezit cu hoțul în casă, în miez de noapte

Next Story

Brașov. Parada Ambulanțelor. 60 de echipaje de ambulanță vor pleca din Piața Sfatului iar la final se vor instala în  intersecții, parcuri sau piețe, pentru a interacționa direct cu oamenii