Soţi atacaţi de ursoaică în lanul de porumb. „Așa am ajuns, creștem urși”

Last Updated on iulie 23, 2024 Soţi atacaţi de ursoaică în lanul de porumb. „Așa am ajuns, creștem urși” 1

Momente grele pentru doi soți. Un bărbat de 43 de ani a ajuns la spital, după ce a fost atacat, din senin, de un urs. Omul monta un gard electric. Soția i-a auzit strigătele de ajutor și a sărit să-l salveze, însă a fost rănită și ea. În cele din urmă, animalul a luat-o la fugă.

Episodul de coșmar a avut loc în satul Sântioana, din județul Bistrița-Năsăud. Cei 2 soți voiau să împrejmuiască cu gard un lan de porumb, pentru ca animalele să nu le facă probleme. Din senin, a apărut sălbăticiunea, care a sărit la atac. . Şi în Braşov un urs a dat iama în porumb, iar un altul a răsturnat o remorcă pe şosea.

Mirela Odaie, soția bărbatului atacat, pentru Stirile Pro Tv: „Eu eram în afara culturii. Am fugit către el și ursoaica a fugit. Și a mai venit a doua oară și a sărit pe mine, m-a trântit, a strigat el la ea și s-a dus.”

Disperați, oamenii au sunat după ajutor. Bărbatul de 43 de ani a fost transportat la spital.
„Bărbatul de 43 ani, atacat astăzi de urs pe raza localităţii Sântioana, este în curs de investigaţii în Unitatea de Primire a Urgenţelor-SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Pacientul este stabil hemodinamic şi respirator, conştient, cooperant şi prezintă multiple leziuni la nivelul toracelui şi membrelor inferioare. Va rămâne internat la Secţia Chirurgie generală pentru supraveghere şi tratament de specialitate”, a transmis reprezentanta SCJU.

Femeia a refuzat transportul la unitatea medicală. Localnicii sunt șocați și spun că urșii nu le dau pace de ceva vreme.

Cel care răspunde de zonă spune că numărul sălbăticiunilor a crescut în ultimul timp. Dacă pe o suprafață de 10 mii de hectare ar trebui să existe doar 2 urși, în realitate sunt 60.

Mihai Gavrilă, directorul asociației de vânătoare „Vulpea Herină”: „Acesta este comportamentul ursului, așa am ajuns, creștem urși, oamenii nu mai au importanță. Am venit cu echipa ca să alungăm ursul.”

Un urs a fost filmat în timp ce „inspecta” un lan de porumb dintre Ghimbav și Codlea. „Se vede cât de mare este. Vine destul de des, chiar și în timpul zilei”, a spus cel care a realizat filmarea. Fermierii se tem sa nu dea nas în nas cu animalul, când merg să facă diverse operațiuni agricole pe câmpurile cultivate din zonă, scrie Biz Brașov.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov, pentru Observator: Până în prezent am reuşit relocare a 31 de urşi, la o distanţă destul de mare, astfel încât, în cele mai multe situaţii, nu ne-am confruntat cu prezenţa urşilor transferaţi de la Braşov, în comunitățile din apropierea pădurilor. 

O altă metodă care şi-a dovedit eficienţa este montarea unor puncte de colectare separată a deşeurilor menajere. Începând cu anul 2022 nu mai puţin de 74 de astfel de ecoinsule au fost montate în cartierele municipiului Braşov.

Iar aceste schimbări le resimt pe deplin oamenii care locuiesc în zonă.

Localnic: Acum vin foarte rar şi puţini, înainte veneau foarte des. Venea ursoaica cu patru pui. Veneau urşi până aici la scară. Nu se putea intra pe scară.

Localnică: Cam de cât timp au început să nu mai vină? Cam de când s-au înfiinţat containerele acestea ecologice. E foarte bună soluţia, nu mai e aşa mizerie, nu mai miroase.

Previous Story

Un copil de 3 ani a murit după ce s-a înecat în piscina unei pensiuni

Next Story

Fly Lili, fără avion nou omologat. Autoritatea Aeriană Civilă susține că Fly Lily nu a trimis documentele aferente remedierii a 61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului