Și-au făcut din reciclarea PET-urilor un job. Câți bani câștigă. „Ne-am potolit cu furatul”

Last Updated on iulie 17, 2024 Și-au făcut din reciclarea PET-urilor un job. Câți bani câștigă. „Ne-am potolit cu furatul” 1

Reciclarea pe bani este un real succes. Cu 10 cenți s-au adunat milioane de peturi.  Din cele 694 de milioane de ambalaje puse pe piață în luna iunie, 347 de milioane au fost reciclate prin ReturRO. Astfel, 23.000 de tone de plastic, metal și sticlă nu au mai ajuns să polueze mediul.

Este o rată lunară de reciclare de aproximativ 50%, față de 5%, cât se înregistra, de exemplu, în luna februarie. La această creștere contribuie și cei care adună constant recipiente reciclabile pentru niște bani în plus. Îi vedem la automatele de reciclare cu sacii plini, strânși cu mult efort. Pentru unii este singura sursă de venit, scrie Stirile Pro Tv.

Reporter: „De unde faceți rost de PET-uri?”
Femeie: „Pe la case. Eu am avut înainte cinci sacoșe de dimineața, eu fac în fiecare zi, fac mereu mereu, să iau bonuri. În fiecare zi fac 50 de lei.”
Reporter: „Doar din bănuții aceștia trăiți?”
Femeie: „Da, da. Mereu, mereu trebuie să iau ceva de mâncare.”

Sunt și restaurante care le vând doritorilor sacii plini de recipiente. Le dau cu un preț mai mic.

Reporter: „De unde le aduni?”
Bărbat: „De la magazinul ăla, de la restaurant, le dau undeva la 15 lei, și iau și eu gen, peste, undeva la 20, 25 lei.”
Reporter: „Astea sunt de la restaurant?”
Bărbat: „Da. Am dat pe el undeva la 30 lei. Și acum să văd și eu cât iau.”

Într-o singura zi, acești oameni pot aduna chiar și 200 de PET-uri, sticle și doze.

Bărbat: „Muncim, mai bine muncim.. și ne chinuim credeți-mă că ne chinuim.”
Reporter: „Cel mai mult cât ați făcut?”
Bărbat: „În jur la 150 – 130 făceam până când s-a șmecherit lumea. Acum 30 de lei.. asta e. Dacă nu muncești, nu ai, ne-am potolit cu furatul, ne bagăm pe așa ceva.”

Efectele programului naţional de reciclare

Deși nu se așteptau, drumarii au constatat că acum au mai puține PET-uri și doze de adunat din parcări sau șanțuri.

De trei ori pe săptămână, drumarii strâng gunoaiele aruncate în parcări, pe marginea drumurilor naționale sau în șanțuri. În urmă cu câteva luni, spuneau că adunau sute de metri cubi de deșeuri abandonate în apropierea drumurilor sau în parcări într-o singură lună, scrie Observator TV.

Cele mai multe erau PET-uri și doze
Acum au avut surpriza ca în multe zone să nu mai găsească deloc ambalaje de unică folosință și cred că acest lucru se întâmplă pentru că oamenii au început să recicleze mai ales de când a fost implementat programul național.

Vezi și
În schimb, drumarii susțin că, în continuare, ridică de pe șosele saci cu deșeuri menajere sau resturi de materiale ce provin din construcții. Se întâmplă acest lucru în ciuda faptului că legea prevede amenzi între trei mii și șase mii de lei pentru cei care aruncă gunoaie la voia întâmplării.

Advertisements
Previous Story

(Video) Furtună în jumătate de Brașov. Copac doborât în mijlocul șoselei. Temperatura a scăzut brusc de la 34 la 20 de grade Celsius

Next Story

Un șofer a scăpat teafăr după ce mașina lui a fost lovită de tren