Salvamont Brașov, despre urși: „ 90% dintre persoanele care ne-au apelat, prin 112 sau direct pe telefonul din dispecerat, nu știau cum să reacționeze în cazul întâlnirii cu animalele sălbatice”

Last Updated on iulie 16, 2024 Salvamont Brașov, despre urși: „ 90% dintre persoanele care ne-au apelat, prin 112 sau direct pe telefonul din dispecerat, nu știau cum să reacționeze în cazul întâlnirii cu animalele sălbatice” 1

Salvamontiștii brașoveni sunt uimiți cum tot mai mulți turiști merg gură cască pe munte, în zone dens locuite de urși, fără o minimă pregătire în cazul întâlnirii cu urșii. Și din cauza acestor turiști, parlamentarii au votat uciderea a 500 de urși în următoarea perioadă. Turistul gură cască trebuie să se simtă în siguranță pe munte iar acest lucru se poate face cel mai ușor prin eliminarea urșilor.

Am constatat cu îngrijorare că peste 90% dintre persoanele care ne-au apelat, prin 112 sau direct pe telefonul din dispecerat, nu știau cum să reacționeze în cazul întâlnirii cu animalele sălbatice. Multe dintre ele nu aveau un spray de urs în dotare, iar în câteva cazuri, apelanții se aflau singuri pe munte.

Pe această cale dorim să atragem din nou atenția asupra necesității cunoașterii modului corect de comportare în caz de întâlnire cu un urs și vă oferim următoarele sfaturi esențiale:
Rămâneți calm: Nu intrați în panică. Panica poate agrava situația și vă poate face să luați decizii greșite.
Nu fugiți: Urșii pot alerga mai repede decât oamenii. Fugind, puteți declanșa instinctul de vânătoare al ursului.
Faceți-vă cunoscut: Vorbiți într-o voce calmă și fermă pentru a-i semnala ursului prezența umană.
Nu faceți contact vizual direct: Urșii pot percepe contactul vizual direct ca pe o amenințare.

Retrageți-vă încet: Faceți pași înapoi lent, fără să vă întoarceți spatele ursului.
Folosiți un spray de urs: Dacă aveți un spray de urs, fiți pregătiți să-l folosiți, dar doar ca ultimă soluție.
Evitați zonele cu hrană: Nu lăsați alimente sau resturi în zona de camping, deoarece acestea pot atrage urșii.

Nu plecați niciodată singur pe munte: Este esențial să aveți mereu un partener de drumeție.
Folosiți aplicația 112: Dezvoltată de STS

– Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, această aplicație permite echipelor de intervenție să vă localizeze rapid în caz de urgență.
Este crucial să fim bine pregătiți și să respectăm măsurile de siguranță pentru a preveni întâlnirile periculoase cu urșii. Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov recomandă tuturor turiștilor să se informeze temeinic înainte de a pleca pe traseele montane și să se asigure că sunt echipați corespunzător.

Siguranța pe munte depinde nu doar de experiență, ci și de respectarea acestor recomandări esențiale”, au precizat reprezentanții Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Brașov, conform Stirile Pro Tv.

Noua lege prevede eliminarea a 426 de urşi bruni pe an, în scop de prevenţie, în loc de 140 cât era până acum. Alte 55 de exemplare sunt stabilite drept cotă de intervenție pentru combaterea atacurilor asupra persoanelor, scrie Observator Tv.

“Avem între 7.400 şi 8.500 de urşi în România. Pornind de la acest număr minim s-a stabilit această cotă de prevenţie, cea mai mică din Europa. Cu siguranţă legea dacă va fi votată şi va fi pusă în practică va contribui semnificativ la reducerea riscurilor”, a declarat Tanczos Barna, senator.

“În cazul unui urs periculos care vine în localitate şi a fost alungat, se întoarce în localitatea respectivă, nu ai unde să îl relochezi. Atunci să putem să intervenim”, a declarat Diana Buzoianu, deputat USR.

Advertisements
Previous Story

Purpura fulminans. Băiețel de 2 ani, mort la spital. Părinții micuțului acuză medicii de neglijență

Next Story

Cod roșu de caniculă prelungit la Brașov. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități