Brașov. Zonele de risc unde poți întâlni urși. Primar: „Cine hrănește urșii să facă măcar trei luni de închisoare. Ca la Braşov se întâmplă şi la Siriu”

Last Updated on iulie 11, 2024 Brașov. Zonele de risc unde poți întâlni urși. Primar: „Cine hrănește urșii să facă măcar trei luni de închisoare. Ca la Braşov se întâmplă şi la Siriu” 1

World Wide Fund România a realizat în 2021 o hartă bazată pe datele Ministerului Mediului privind pagubele cauzate de urși. Brașovul are câteva zone de mare risc.

„Aceste date centralizate de minister pot fi folosite pentru a crea hărți de risc detaliate la nivelul fiecărui județ cu populație de urs, ba mai mult, pentru a fi identificate punctual potențialele riscuri la nivelul localităților și fondurilor cinegetice în baza conflictelor cu urșii raportate anterior către Ministerul Mediului”, se arată într-un comunciat de presă al organizației, conform Biz Brasov.

De asemenea, harta include și cazurile apărute în presă privind atacurile ursului asupra omului.
„La ora actuală există suficiente resurse, atât din datele pe care le deține Ministerul, cât și din studiile pe teren și observațiile realizate de ONG-urile specializate în carnivore mari pentru a avea un tablou edificator al zonelor de risc. E nevoie doar ca Ministerul Mediului să le centralizeze, să genereze aceste hărți și să le facă publice”, subliniază Cristian Remus Papp, coordonator al departamentului Specii și Arii protejate WWF-România.

Ce puncte critice sunt în zona Brașovului
Această hartă este interactivă și poate fi regăsită AICI.
Potrivit acestei hărți, în zona Brașovului, punctele critice sunt în Parcul Național Piatra Craiului și în zona Predealului, la intrarea în rezervația Munții Bucegi.

Propunerea unui primar din Buzău: Cine hrănește urșii să facă măcar trei luni de închisoare
Primarul comunei buzoiene Chiojdu, Gheorghe Neamţu, o localitate în care urşii ajung destul de des, propune ca persoanele care hrănesc aceste animale să facă închisoare minimum 3 luni.

“În ultimii doi – trei ani, am înregistrat situaţii aproape similare cu acest teribil accident, a trebuit să moară un copil de 19 ani să ne trezim şi să luăm măsuri. Încă din 2023 am propus domnului ministru Fechet, atunci când l-am convocat pentru o vizită de lucru la Chiojdu, câteva măsuri, printre care una dintre măsuri care este în continuare la îndemână se rezumă doar la voinţă politică. Să fie modificată Ordonanţa 81/2021, în sensul că simpla prezenţă a ursului în intravilan să fie suficientă pentru a interveni prin împuşcare, eutanasiere şi nu relocare.

Relocarea o practicăm, nu este eficientă, în trei, maxim patru zile ursul este înapoi. Am propus această măsură anul trecut, ca urmare a atacurilor repetate ale urşilor în intravilan, am avut chiar şi un atac la om, abia l-am scăpat cu viaţă. Simpla prezenţă a ursului în intravilan să fie suficientă ca echipa de intervenţie să decidă împuşcarea lui, fără alte condiţii. Îmi asum propunerea şi consider că omul trebuie să fie mai presus de un animal. Abia ieri l-am văzut pe domnul ministru că a ieşit la televizor şi a susţinut această idee a mea”, a declarat primarul comunei Chiojdu.

Totodată, primarul propune pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cei care hrănesc sau ademenesc urşii cu mâncare în zonele circulate.
“Nu sunt de acord cu vânătoarea, dar intervenţia rapidă da. Ca la Braşov se întâmplă şi la Siriu. Oamenii hrănesc inconştienţi animalele. Ca măsură ar trebui închisoare minim 3 luni, doar prin condiţii drastice putem să ne educăm. Să se transforme în penal această faptă, nu contravenţie, închisoare direct, să ne asumăm cu toţii, că altfel ne intră în casă. Noi, oamenii, suntem parte din problemă, am creat problema o dată prin relaxările legislative şi prin inconştienţă, amuzament, hrănindu-i şi prin lipsa de cultură”, a mai precizat Gheorghe Neamţu.

Previous Story

Mama fetei ucise de urs a rugat-o să renunțe la drumeție. „A mai fost odată cu o prietenă și a fost fugărită de un urs”

Next Story

De ce a atacat-o ursul pe Diana. Mama fetei: „I-am zis să aibă grijă cu urșii, că mereu mi-era frică și mereu o atenționam de pericolele astea și mereu îmi spunea că sunt prea paranoică”