Last Updated on iunie 22, 2024
A început sezonul concediilor dar și sezonul jafurilor din apartamente. Polițiștii brașoveni au fost sesizați, în 10 iunie a.c., în jurul orei 20.00, de către o persoană, proprietar al unui imobil. El semnala faptul că i-a fost sustrasă o sumă de bani din locuință în perioada cât a fost plecată. După ce au cercetat cazul, polițiștii au stabilit că hoții au pătruns în imobil prin forțarea unei ferestre, iar din locuință au luat o sumă de bani care se afla într-un dormitor.
Investigațiile făcute cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic Brașov au dus la indentificarea persoanelor bănuite de furt, respectiv un bărbat și două femei, cu vârstele cuprinse între 20 și 50 de ani, din județul Brașov. În baza probelor existente la dosar, a fost dispusă reținerea persoanelor bănuite pentru o perioadă de 24 de ore și introducerea acestora în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. Ulterior, cei trei au fost prezentați de către procurorul de caz în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, scrie Monitorul Expres.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de ”furt calificat și complicitate la furt calificat”, dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea anchetei.
30 de locuințe din România sunt jefuite zilnic, în timp ce locatarii sunt în concediu. Sfaturi pentru siguranța casei atunci când plecăm în vacanță
Hoții stau la pândă în timp ce proprietarii de locuințe sunt în vacanțe. Ultimele date ale Poliției arată că în fiecare zi aproape 30 de locuințe sunt jefuite în timpul concediilor.
Specialiștii spun că postările din vacanță sunt un pont pentru hoți. În perioada verii au loc cele mai multe furturi din locuință, asta pentru că oamenii pleacă în concedii dar nu își asigură casele așa cum trebuie.
Dacă ne uităm pe statistici, anul trecut, în doar trei luni de la 1 iunie până la 31 august au avut loc 2.500 de furturi. Dacă facem un calcul vedem că sunt 27 astfel de infracțiuni în fiecare zi.
Capitala este în vârful acestor statistici cu 255 de furturi din locuință pe perioada verii a anului trecut.
Sfaturi pentru a avea locuința în siguranță în timpul vacanței
Specialiștii recomandă să fim precauți atunci când plecăm de acasă pentru o perioada mai lungă. O ușa încuiată nu garantează siguranță locuinței. Pe lângă alarmele clasice sau camerele de filmat, montate în exterior, alte detalii cum ar fi o lumina aprinsă sau un televizor pornit pot da impresia că e cineva înăuntru. Toate se pot programa de la distanță cu ajutorul internetului și telefonului mobil, scrie Antena 3.
O varianta mai ieftină dar care poate ține hoții la distanță ar putea fi o camera de supraveghere falsă. Practic ea funcționează doar cu baterii iar becul roșu care pâlpâie da impresia că înregistrează.
Pentru cei care locuiesc la curte, un câine de pază sau un gard modificat ar putea să încurce hoțul. De exemplu, proprietarii de case își pot construi o extensie din sârmă ghimpată sau din materiale care se rup ușor și cu zgomot.
Așadar nu uitați să va rugați vecinul să ridice corespondență sau pliantele lăsate în ușa. De asemenea, evitați să anunțați pe rețelele de socializare că sunteți plecat sau să puneți poze.