(Video) Experți explică tornada de pe Lacul Mărtinești

Last Updated on iunie 13, 2024 (Video) Experți explică tornada de pe Lacul Mărtinești 1

Mai mulți pescari au fost luați prin surprindere de apariția unei tornade pe lacul Mărtinești din Cluj.  Un fuior a ridicat apa în aer, la mare înălțime, sub formă de vârtej. Meteorologii spun că a fost o trombă marină, care a durat câteva minute, și s-a disipat de la sine.

Vuietul i-a alertat pe oameni, iar vântul puternic din jurul fuiorului a răsturnat barca unui bărbat, scrie Stirile Pro Tv.
„A luat-o pe sus și am găsit-o acolo, undeva. Am sărit în apă să nu se scufunde, motorul mai departe, saltele astea erau pe sus pe vale” explică el.
„Dacă ajungea la case le lua acoperișul. Când a ajuns aici nu era mare, dar când a intrat în apă, atunci a început să se mărească.”

„A venit pe valea aia un vuiet foarte mare, o gălăgie. Și pe urmă a trecut pe lac, de am văzut cum le-a ridicat oamenilor barca. Mare, foarte mare și un zgomot înfricoșător. M-am speriat că vine să-mi ia cortul și astea, a fost ceva nemaivăzut” au relatat martorii.

Reporter: V-aţi speriat?
Martor: „Am avut un pic de jenă. La prietenul de pe iaz i-a luat barca de 200 de kg și i-a întors-o. A trecut peste iaz, și acolo s-a oprit.”

Meteorologii spun că vârtejul aduce cu o trombă care apare des pe mare. A fost posibilă şi pe acest lac în condiţii de instabilitate atmosferică puternică.
Ioniță Mugur, meteorolog: „Ele se creează înaintea norului de dezvoltare verticală, apar mişcări ascendente foarte puternice, iar acestea pot lua acest aspect circular, ridicând de la sol praf, în cazul de față, apă.”

Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică UAIC Iași: „După aspect pare a fi o tornadă anticiclonică de o forță ceva mai redusă, are un sens de rotație în sensul acelor de ceasornic, ceva neobișnuit pentru că se înregistrează 1 la 50 de cazuri în emisfera nordică. Este o tornadă care a avut ingredientele necesare pentru a se forma, umiditate și poluare în special.”

Prof. univ. dr. Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice, a avut o intervenție, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, unde a explicat cum de am ajuns să avem parte pe teritoriul țării noastre de astfel de tornade și cât de gravă este apariția lor pe teritoriul României.

Ca regulă generală, tornadele sunt asociate furtunilor conective severe, apariția lor nu e limitată geografic, se pot produce oriunde și deci și în România.

La noi, din 1630 până în 2022, au fost documentate circa 195 de asemenea evenimente. Cea mai veche descriere de gen datând din 1603, iar una dintre cele mai reprezentative, prin manifestări efecte și concluzii științifice, fiind tornada de la Făcăeni din 2002. Fără îndoială că asemenea fenomene sunt destul de rare, rămân locale și cvasi imprevizibile, chiar dacă avem un sistem deosebit de bine dotat din punct de vedere tehnic, ele sunt detectabile cu numai câteva ore înainte, respectiv, condițiile favorabile producerii unor atari evenimente. În concret, e vorba de un vârtej de vânt deosebit de violent distrugător, dar cu o arie de acțiune restrânsă, însoțit de ploi torențiale. Trei sunt ingredientele de bază, care probabil că au fost întrunite și în apropiere de Cluj și care se cer deci să acționeze conjunct în acest sens, instabilitatea atmosferică, umiditatea și un mecanism de declanșare, care să ridice în altitudine aerul de la suprafață.

Referitor la contextul general, într-adevăr, să pornim de la faptul că iunie, în mod tradițional, este una dintre, dacă nu, cea mai instabilă lună a anului, și în condițiile dereglărilor climatice devine din ce în ce mai favorabilă unor atari evenimente.

Să nu uităm că iată, deși suntem la începutul celei de a doua decade a acestei luni, am înregistrat deja primul val de caniculă, după standarde definitorii ale acestei sintagme, respectiv mai multe zile consecutive cu temperaturi de peste 35 °C, ziua, și noaptea, unele care nu coboară sub 20 °C, deosebit de precoce, cu aproape o lună înainte de regula intervenirii unor asemenea evenimente meteorologice în România și un ecart față de normalul temperaturilor ce depășește 10 °C față de normale, între 23-28 °C. Am avut în ultimele zile și vom avea încă câteva temperaturi, care depășesc 37 °C. Acesta este contextul general referitor la România”, a explicat prof. univ. dr. Mircea Duțu.

Previous Story

Se redeschide „Ștrandul fără fund” din „Olteania Ardealului”, la 3 ore de Brașov, care beneficiază de puterea tămăduitoare a apelor sărate din adâncuri

Next Story

Sala de detenție pentru elevii care perturbă orele ar putea fi introdusă în școli, pe model american