Last Updated on iunie 13, 2024
Școlile din România vor avea sală de detenție, după model american. Conform noului proiect pentru Statutul Elevului 2024, prezentat în consultare publică de Ministerul Educației pe data de 12 iunie, elevii care perturbă desfășurarea orelor ar putea fi reținuți într-o încăpere sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a citi sau a completa fișe de lucru, conform informațiilor de pe Edupedu.ro.
Astfel, elevii ar urma să fie duși într-o sală special alocată acestui proces, la decizia profesorului, în timpul orei pe care au deranjat-o.
Activitățile pe care le-ar avea de făcut sunt stabilite de profesorul sau de cadrul didactic auxiliar sub supravegherea căruia ajunge elevul, conform prevederii din Statutul Elevului 2024, aflat în stadiul de proiect.
Două exemple date sunt „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”. Nu este clar dacă elevilor din detenție li se va pune absență.
„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.”, se arată în proiectul pus în consultare publică.
Propunerea de introducere a măsurii de detenție a fost avansată încă de pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ.
La acea vreme, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” mai propunea și reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, amenzi pentru părinți, dar și ca nota la purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau BAC.
Alte modificări în Statutul elevului
La Statutul elevului, alte reglementări sau modificări vizează menţinerea interdicţiei în privinţa folosirii, de către elevi, a telefoanelor mobile ori a altor echipamente de comunicaţii electronice în timpul orelor de curs, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic.
Proiectul de statut include menţinerea prevederii conform căreia este interzisă folosirea absenţei ca mijloc de coerciţie, scrie Libertatea.
Se introduc sancţiuni precum observaţia individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an şcolar a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp.
De asemenea, printre sancțiuni sunt inclus preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în aceeaşi unitate de învăţământ, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul şcolar următor în altă unitate de învăţământ, exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învăţământul postliceal.
Proiect anti-bullying la Brașov pentru un mediu școlar sigur și prietenos
Asociația „Aici Pentru Tine”, în parteneriat cu Primăria Brașov și Școala Gimnazială nr. 1 Brașov, lansează proiectul „Educație, Responsabilitate, Prietenie, Toleranță = Cel mai bun antidot pentru BULLYING”. Demersul inovator are ca scop contribuția la prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în mediul școlar și, astfel, crearea unui mediu de învățare sigur și prietenos pentru elevi, scrie Biz Brasov.
Conform unui comunicat de presă al asociației, violența în diverse forme, inclusiv bullying-ul, au crescut alarmant atât în mediul offline, cât și online. Acest fenomen afectează profund relațiile în mediul școlar și poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și emoționale a elevilor.
Prin acest proiect, Asociația „Aici Pentru Tine” își propune să informeze și să conștientizeze elevii și părinții cu privire la consecințele negative ale bullying-ului, să dezvolte și să consolideze cunoștințele și abilitățile cadrelor didactice pentru a gestiona eficient incidentele de acest tip. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 7 luni, între lunile mai și noiembrie, și cuprinde diverse activități menite să ofere suport și să educe comunitatea școlară.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 530 de elevi, 60 de cadre didactice și 530 de părinți de la Școala Gimnazială nr.1 Brașov. De asemenea, vor beneficia și 570 de elevi din aceeași școală care nu au fost incluși în proiect, precum și 2000 de părinți și alți membri din familiile acestora. Mai mult, 500 de elevi și cadre didactice dintr-o altă școală gimnazială din Brașov vor asista la un flash mob organizat în cadrul campaniei de informare. „Suntem profund preocupați de creșterea fenomenului bullying-ului în mediul școlar și ne angajăm să sprijinim acest proiect în orice fel posibil”, a declarat directorul Școlii Gimnaziale nr.1 Brașov.
Asociația „Aici Pentru Tine” este o organizație nonguvernamentală care activează în domeniul serviciilor de asistență socială comunitară din anul 2015. Asociația a sprijinit de-a lungul existenței sale sute de copii, adulți și bătrâni din tot județul Brașov și chiar din alte județe din țară.
Proiect anti-bullying la Brașov pentru un mediu școlar sigur și prietenos, în contexul creșterii cazurilor de violență în rândul elevilor