(Video) Destinație de vacanță pentru brașoveni. A fost inaugurat cel mai lung traseu de Via Ferrata din Pădurea Craiului: „Poți fi vizitat de acvile”

Last Updated on mai 31, 2024 (Video) Destinație de vacanță pentru brașoveni. A fost inaugurat cel mai lung traseu de Via Ferrata din Pădurea Craiului: „Poți fi vizitat de acvile” 1

Un nou traseu de via ferrata a fost inaugurat în Bihor. Este vorba despre traseul Cheile Lazurilor din comuna Roșia, destinația turistică Pădurea Craiului, acesta fiind cel mai lung dintre cele 10 de via ferrata din județul Bihor.
Ruta este și spectaculoasă, spun specialiștii, adăugând că cei care o parcurg se pot întâlni cu acvile.

„Unul dintre cele mai spectaculoase”
Anunțul privind finalizarea și inaugurarea celui de-al 10-lea traseu de via ferrata din Bihor a fost făcut joi de reprezentanții Consiliului Județean, care precizează că acesta a fost amenajat pe versantul drept din Cheile Lazurilor și că este cel mai lung din județ.

Are o lungime totală de 350 m și este compus din 285 m de traseu pentru cățărare, podul peste pârâu și o porțiune denumită «linia vieții». Traseul este încadrat în clasa de dificultate B și cuprinde două sectoare distincte: sectorul 1-6 și sectorul 7”, se arată în informarea administrației județene, scrie ebihoreanul.ro.

În același comunicat este citat speologul Viorel Lascu, el lăudând noua rută. „Este unul dintre cele mai spectaculoase trasee, atât prin lungime, cât și prin amplitudine, prin peisajul care este dezvăluit de punctele de belvedere și, dacă ai norocul, poți fi vizitat, atunci când faci traseul, de acvilele care își au cuibul pe Cheile Lazurilor. Traseul este conectat printr-un circuit turistic cu punct albastru cu celelalte obiective”, a transmis Viorel Lascu.

Remus Moțiu, primarul comunei Roșia, precizează, la rându-i, că „prin deschiderea acestui nou traseu de Via Ferrata, comuna noastră mai are un obiectiv turistic prin care punem în valoare frumusețile zonei. Comuna Roșia are obiective turistice precum Peștera cu Cristale, încă un traseu de via ferrata și mai multe trasee semnalizate de drumeție. În cursul anului trecut am avut peste 100.000 de vizitatori”.

Via ferrata este una dintre cele mai spectaculoase activităţi de aventură, care presupune căţărarea pe trasee stâncoase, prevăzute cu cabluri metalice şi, pe alocuri, cu scăriţe.

Alte trasee de Via Ferrata
Acesta este al doilea traseu de Via Ferrata din Bihor în destinaţia Pădurea Craiului.
Primul a fost amenajat tot în Cheile Cuţilor, din comuna Roşia, pe o lungime de 270 de metri, cel mai spectaculos tronson fiind un pod indian de 33 de metri lungime, suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor, scrie Click.

Turiştii pasionaţi de aventură care vin în judeţul Bihor au la ora actuală posibilitatea să se caţere pe 10 trasee de Via Ferrata cu grade de dificultate diferite:
trei în zona Roşia (Cheile Lazurilor – grad de dificultate B, Cheile Cuţilor – grad de dificultate B/C şi Valea Dâlbii – grad de dificultate B);

două trasee în Vadu Crişului (Peretele Zânelor – grad de dificultate B şi Casa Zmeului – grad de dificultate C);
în Şuncuiuş, patru trasee amenajate de un club privat (Valea Hodoaba, Grota cu Hamace – grad de dificultate B, Podul Indian – grad de dificultate C/D, La Pendul – grad de dificultate B şi Piticot – grad de dificultate A/B) şi un traseu în Vârtop (Pietrele Negre – grad de dificultate B).

Previous Story

Video Brașov. Fetiță lovită de o mașină pe trecere de pietoni. Fetița era pe trotinetă

Next Story

Brașov. Astăzi se deschide Orășelul Copiilor, în Parcul Nicolae Titulescu