Last Updated on iulie 7, 2014
După aproape şapte ani de la înfiinţarea rezervaţiei de la Vama Buzăului, numărul zimbrilor a crescut de la cinci la 23 de exemplare. În aceste condiţii, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, cele 10 hectare de păşune unde se află animalele sunt insuficiente:
„Dacă luăm în considerare normativele unei grădini zoologice, se încadrează cu brio, dar noi tindem spre a fi o rezervaţie extinsă. Din acest motiv trebuie să folosim şi spaţiul pe care îl avem pus la dispoziţie de comuna Prejmer, respectiv 80 de hectare de pădure care, însă, trebuie împrejmuite. În caz contrar, animalele care în prezent nu sunt obişnuite cu viaţa în mediul sălbatic,ar avea probleme”.
El a precizat că rolul acestui ţarc este de a obişnui animalele cu un stil de viaţă semi-sălbătic, urmând ca ulterior, acestea să fie eliberate în zona Masivului Ciucaş.
Până acum, a mai afirmat vicepreşedintele CJ, Mihai Pascu, au fost depuse din partea instituţiei pe care o reprezezintă două cereri de finanţare pentru a obţine fonduri nerambursabile europene în vederea asigurării cheltuielilor pentru împrejmuire şi extindere: „Din păcate proiectul n-a fost considerat prioritar. Vom reface documentaţia, urmând ca apoi să o depunem pentru obţinerea banilor în exerciţiul financiar 2014-2020”.
Sursa citată a mai spus că sunt luate în calcul două variante: „O investiţie de mai mici dimensiuni, respectiv 460.000 euro, şi una de 1,4 milioane de euro, în funcţie de soluţiile tehnice pentru traversarea râului Buzău, care curge între păşune şi pădure. În varianta mai scumpă am prevăzut şi amenajarea unui centru de vizitare modern, după modelul celui de la Neamţ, astfel încât rezervaţia să se poată autosusţine din punct de vedere financiar”. (sursa: mytex.ro)
Pentru acest ultim proiect au fost găsite de către edilii din Vama Buzăului surse de finananţare.
Astfel, a fost realizat un centru de informare turistică, investiţia – după cum a declarat primarul comunei, Tiberiu Chirilaş – cifrându-se la aproape 200.000 de euro, iar finanţarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
„Centrul de informare este poarta de intrare în Rezervaţia de zimbri. Aici vor exista materiale informative despre principalele atracţii ale comunei, «Valea Zimbrilor» şi cascadele «Urlătoarele», aflate la mică distanţă de localitate. De asemenea, în cadrul acestui proiect vom mai realiza şi câteva zeci de panouri informative despre obiectivele turistice, dar şi indicatoarele turistice către acestea”, a mai spus primarul din Vama Buzăului.