Brasov: Planuri pentru viitorul sistem de piste

Last Updated on iulie 7, 2014

Autorităţile locale caută o soluţie pentru amenajarea unui sistem coerent de piste pentru biciclete în Braşov, care să asigure, pe de o parte, o bună accesibilitate în oraş, iar pe de altă parte, să ofere siguranţa pietonilor, a bicicliştilor dar şi a şoferilor. Specialiştii primăriei şi reprezentanţii Poliţiei Rutiere analizează posibilitatea regîndirii întregului sistem de piste.

biciclete

„Avem în vedere elaborarea unui studiu pentru amenajarea unui sistem de piste pentru biciclişti, care să fie legate între ele şi să asigure accesul în toate colţurile oraşului“, a precizat primarul municipiului Braşov, George Scripcaru. 

Pistele, delimitate de carosabil şi trotuare 

Primarul George Scripcaru spune că următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 – 2020, poate sprijini dezvoltarea sistemului de piste pentru bicicliştii. Astfel, primarul a cerut Poliţiei Rutiere şi specialiştilor Municipalităţii ca pînă în septembrie să vină cu un studiu care să stea la baza unui proiect ce poate fi depus pe una dintre axele viitoarelor programe.

„Avînd în vedere că în următorul exerciţiu bugetar al UE vor exista fonduri importante pentru mobilitate, Municipalitatea are în vedere un proiect pentru crearea unei reţele de piste de biciclete care să acopere toate zonele oraşului, cu posibilitate de extindere, ulterior, spre Poiana Braşov şi spre localităţile zonei metropolitane“, a spus primarul, care a adăugat că şi bicicliştii vor fi consultaţi pentru elaborarea documentului. La solicitarea Poliţiei Rutiere, la elaborarea studiului se va avea în vedere ca pistele pentru biciclişti să fie delimitate vizibil (prin stîlpi sau borduri), atît de carosabil cît şi de trotuarul pentru pietoni. 

Între timp, pentru a-i încuraja pe funcţionari, dar şi pe cetăţeni să folosească bicicleta cît mai mult, ca mijloc de deplasare prin oraş, în jurul primărei au fost amenajate rasteluri unde vehiculele pe două roţi pot fi lăsate în siguranţă. La sediul Primăriei există 4 asfel de sisteme, cu cîte trei locuri fiecare. (sursa: Monitorul Expres)

Rasteluri vor fi amenalate şi la alte instituţii publice din centrul oraşului. 

9,6 kilometri de piste, în tot Braşovul 

În prezent, în municipiul Braşov sînt delimitate şase piste care au împreună aproximativ 9,6 kilometri. Cea mai lungă pistă este Făget-Saturn, cu o lungime de 4.380 de metri. Bicicliştii au propriile zone de deplasare, delimitate ca atare şi pe strada Carierei (1.730 metri lungime, pe un sens şi 1.350 metri pe celălalt), pe Iuliu Maniu – Nicolae Iorga – Strada Lungă (1.640 metri lungime), Drumul Coresi, între str. 13 Decembrie şi Hărmanului (1.460 metri lungime), la Parcul Central (230 metri) şi pe strada Băilor (170 metri). Reprezentanţii Asociaţiei „Braşovul Pedalează“ au semnalat însă că, pe lîngă faptul că aceste piste sînt insuficiente, uneori ele sînt presărate cu tot felul de obstacole ori confundate de şoferi cu locuri de parcare. Chiar şi viceprimarul Adrian Atomeiu, a declarat, în urmă cu o lună jumate, în urma unei întîlniri cu bicicliştii, că „99% din sistemul de trafic din Braşov este în favoarea şoferilor“. 

Idei de trasee pentru Poiană, dar încă fără finanţare 

• Primăria are două în vedere două trasee de piste pentru biciclete, şi în Poiana Braşov.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat anul trecut, pentru Poiana Braşov există patru tronsoane de drum identificate şi studiate de specialişti, care, combinate între ele, formează două posibile trasee, potrivite atît pentru deplasarea bicicliştilor, cît şi pentru hotelieri.

Primul dintre trasee, format din trei tronsoane, leagă Poiana de Sus de Poiana de Jos, avînd o lungime de 5.510 metri.

Tronsonul 1, de 2.935 m începe în Poiana Mică, din zona Restaurantului Căprioara, continuă pe drumul de pămînt prin pădure pînă la hotelul Ruia (1.124 metri) şi apoi pe drumul asfaltat de la Complexul Favorit – Restaurantul Capra – Restaurantul Rossignol.

Tronsonul 2 al acestui traseu are 524 de metri şi pleacă din zona Ruia, urmărind drumul existent, pe lîngă vila Viorel, pe toată lungimea drumului asfaltat. Varianta de traseu continuă apoi pe tronsonul 5 (2.116 metri), ce încheie inelul format de Tronsoanele 1 şi 2 pe care le intersectează la Restaurantul Rossignol, respectiv la vila Viorel.

Al doilea traseu posibil pentru Poiana Braşov leagă Poiana de Jos de zona Silver Mountain, pe o distanţă de 1.475 de metri.

Traseul porneşte de la Restaurantul Căprioara din Poiana Mică şi ajunge, pe drumul existent, din intersecţia cu DN1A, pînă la Complexul Silver Mountain. Pistele din Poiană sînt proiectate pe două benzi, fiecare cu lăţime de 2 metri şi 0,5 metri bandă de siguranţă. CL a aprobat anul trecut, Studiul de Fezabilitate al acestui proiect, care aştea

Previous Story

Brasov: Gratuitate pe RAT doar pentru pensionari sau pentru toti brasovenii care au venituri de pana la 1.500 de lei?!

Next Story

Brasov: Cerbul de Aur 1969. Ascult-o aici pe Gigliola Cinquettio cu melodia “Those were the days”, versiunea italiana :)