Last Updated on februarie 29, 2024
Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a avizat, joi, Studiul de Fezabilitate pentru sectorul de autostradă Cristian – Codlea (Ghimbav), a anunţat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
“Un nou sector din autostrada Bucureşti – Braşov (A3) intră în linie dreaptă! Am avizat, astăzi, în CTE (Consiliul Tehnico-Economic) al CNAIR Studiul de Fezabilitate pentru sectorul de autostradă Cristian – Codlea (Ghimbav). Acest nou sector de autostradă (5,18 km) se va adăuga sectorului Râşnov – Cristian (deja în circulaţie) şi va fi construit pe teritoriul administrativ al judeţului Braşov“, a notat Pistol, pe pagina sa de Facebook, conform Digi 24.
Pe traseu vor fi construite: un pod peste râul Bârsa, un pasaj peste autostradă, pe DJ 112B, două pasaje pe bretelele nodurilor Cristian şi Codlea, două noduri rutiere: Nod Cristian (km 107+740) la intersecţia autostrăzii existente Râşnov – Cristian cu DN 73G, şi Nod Codlea (km 111+544), la intersecţia autostrăzii.
În luna noiembrie a anului trecut, CNAIR a lansat la licitație a contractelor pentru construcţia a trei noduri rutiere importante pe A1, A2 şi A3. Documentația emisă include și perioada în care trebuie finalizate lucrările, respectiv 10 luni, pentru fiecare dintre cele trei proiecte finanțate prin Programul Transport (PT), scrie Adevarul.
Autostrada Ploiești-Brașov. Se execută foraje geotehnice în județul Prahova, pentru stabilirea parametrilor necesari proiectării
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că în această perioadă sunt efectuate lucrări pentru completarea și revizuirea studiului de fezabilitate pentru Autostrada București-Brașov, tronsonul Ploiești-Brașov.
Astfel, sunt executate foraje geotehnice și investigații geofizice pentru întocmirea studiului geotehnic, parte a documentației pentru proiectarea viitoare autostrăzi, anunță Biz Brasov.
O nouă amânare pentru Autostrada Brașov-Bacău: Desemnarea proiectantului, prelungită cu 5 Luni
Autostrada A13 Brașov-Bacău se confruntă cu o nouă amânare în desemnarea proiectantului, iar procedura care ar fi trebuit să se încheie acum 5 luni a fost prelungită până pe 13 martie, conform informațiilor furnizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Această întârziere totală față de termenul inițial, stabilit pentru octombrie 2023, ridică semne de întrebare cu privire la progresul proiectului, scrie Deșteptarea.
Comisia de Evaluare din cadrul CNAIR a fost în proces de evaluare a celor trei oferte primite timp de peste opt luni, o perioadă considerabilă pentru un contract de execuție de mare amploare. Situația este cu atât mai notabilă, având în vedere că aceasta nu este o licitație pentru un contract de revizuire a studiului de fezabilitate și proiect tehnic, ci pentru un contract de execuție.
La a treia licitație, desfășurată pe 30 mai 2023, pentru completarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic, CNAIR a primit oferte de la trei proiectanți: Consitrans, Mega Muhendislik și Explan. Termenul estimat pentru desemnarea câștigătorului era 6 octombrie 2023, însă acesta a fost amânat pentru începutul anului 2024, iar acum a fost prelungit până pe 13 martie 2024.
Licitația nu a fost suspendată și nici contestată pentru clarificări la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), consultate de economedia.ro. Evaluarea tehnică a celor trei oferte s-a încheiat deja la 21 august 2024.
Într-un contrast semnificativ cu a doua licitație, anulată și cu o valoare minimă de 45 de milioane de lei, a treia procedură de achiziție are un cost estimat cuprins între 77 și 91 de milioane de lei, cu o durată a contractului de 125 de luni (peste 10 ani). CNAIR a inclus în acest contract, pe lângă Studiul de Fezabilitate (24 de luni), și monitorizarea geotehnică (36 de luni), precum și 60 de luni pentru asistență tehnică pe durata etapelor de proiectare și execuție, inclusiv monitorizarea geotehnică, conform datelor din Caietul de Sarcini consultat de economedia.ro.