(Foto) O nouă stațiune a apărut lângă Brașov, la mai puțin de o oră distanță. „Aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”

Last Updated on februarie 26, 2024 (Foto) O nouă stațiune a apărut lângă Brașov, la mai puțin de o oră distanță. „Aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor” 1
(foto locuridinromania.ro)

Guvernul a decis zilele trecută să declare comuna Sita Buzăului, din judeţul Covasna, staţiune turistică de interes local. Sita Buzăului este o comună în județul Covasna, formată din satele Crasna, Merișor, Sita Buzăului (reședința) și Zăbrătău. Are o suprafață totală de aproape 148 de kilometri pătrați. Sita Buzăului este situată la 4 km depărtare de orașul Întorsura Buzăului, pe DN 10. Din Brașov se poate ajunge în aproximativ o oră cu autoturismul.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Sita Buzăului, printre obiectivele turistice aflate în imediata vecinătate a comunei se numără: Mânăstirea Sita Buzăului; Cascada Urlătoarelor aflată în inima Munţilor Ciucaş, în apropierea localităţii Vama Buzăului; Barajul şi Lacul de acumulare Siriu; Lacul Vulturilor (sau Lacul fără Fund) – un lac periglaciar aflat în Munţii Siriului; dar și Rezervaţia naturală „Valea Zimbrilor” aflată în Vama Buzăului, scrie weradio.ro.

Mânăstirea Schimbarea la Faţă
Mânăstirea Sita Buzăului, cu hramul Schimbarea la Faţă, este situată pe raza Protopopiatului Întorsura Buzăului din Episcopia Covasnei şi Harghitei. Acest asezământ monahal are în componenţă o obşte de maici. Sunt doar trei mânăstiri în judeţul Covasna, dintre care două, cea de la Valea Mare şi cea de aici, de dată recentă.

Mânăstirea a fost ridicată prin nevoinţa credincioşilor din zonă, care îşi doreau să aibă şi ei o mânăstire. Iniţiativa înfiinţării mânăstirii a aparţinut părintelui Tohănean Florin, parohul din localitatea Sita Buzăului şi actualul protopop al Protopopiatului Întorsura Buzăului.
Terenul mânăstirii şi casa cu trei încăperi, în care s-a construit un paraclis de rugăciune, reprezintă donaţia părintelui ieromonah Arsenie Muscalu şi a familiei sale. După cercetarea la faţa locului, P.S. Ioan a sugerat ca înainte de începerea lucrărilor mânăstirii să se asigure o suprafaţă mai mare de teren necesară întreţinerii viitoarei mânăstiri.

Astfel, la terenul existent s-a mai adăugat, tot prin donaţie, înca 7500 mp teren arabil din partea parohului bisericii din Sita Buzăului, Florin Tohănean şi a familiei sale, precum şi un teren de la credincioasa Margareta Aldea. La 3 septembrie 1997 s-a sfinţit locul mânăstirii de catre Prea Sfinţitul Ioan Selejan şi un sobor de preoţi.

(Foto) O nouă stațiune a apărut lângă Brașov, la mai puțin de o oră distanță. „Aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor” 2

Barajul şi Lacul de acumulare Siriu
Lacul de acumulare de la Siriu este un lac artificial lung de 10 km, situat pe cursul superior al râului Buzău. Barajul de la Siriu alimentează cu apă Hidrocentrala de la Nehoiaşu cu o putere instalata de 42MW. Cantitatea aproximativă de apă din lac este de 100 de milioane de mc.
(Foto) O nouă stațiune a apărut lângă Brașov, la mai puțin de o oră distanță. „Aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor” 3

Barajul a fost construit între anii 1982 – 1994 doar din pământ, piatră şi argilă, după o tehnică inovatoare la acea ora, fara structură de beton. Barajul Siriu are peste 100 m înăltime şi o deschidere de aproximativ 600 m.
Priveliştea este spectaculoasă din punctele mai inalte, iar de pe mal pescarii împătimiţi pot pescuii scobar, caras, pastrăv, clean, biban, crap, mreană, etc.

Deasemenea pe lac se pot practica diverse sporturi nautice.
Lacul este situat la o distanţă de aproximativ 27 Km de Sita Buzăului.

Lacul Vulturilor
Lacul Vulturilor se numeste aşa deoarece conform legendei, preluată de Alexandru Vlahuţă în România pitorească, “aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor. ”
(Foto) O nouă stațiune a apărut lângă Brașov, la mai puțin de o oră distanță. „Aici vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor” 4

I se mai spune şi Lacul fără Fund pentru că, spune legenda, un cioban şi-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări îşi regăseşte bâta în apele Dunării şi mistuit de dorul mioarelor şi a locurilor natale se reîntoarce acasă.
Lacul vulturilor este un lac periglaciar aflat în Munţii Siriului, pe partea estică a versantului Mălaia, la o altitudine de 1420 m. Suprafaţa lacului este de 0.9 ha iar adâncimea sa maximă este de 2.5 m.

La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin satul Crasna spre valea Urlătoare , Poarta Vânturilor (1.490 m) şi spre Lacul Vulturilor. De acolo traseul continuă prin Valea Milea, Valea Neagră (pe un versant stâncos din apropiere se găseşte singurul loc din Munţii Buzăului unde pot fi văzute capre negre) si se termină în localitatea Gura Siriului (520 m). Parcurgerea traseului durează aproximativ 7-8 ore.

Previous Story

Pilotul brașovean Mihai Sturzu a dezvăluit ce se ascunde, de fapt, în spatele dârelor albe de pe cer. „Eu nu sunt stresat cu ce văd pe cer”

Next Story

(Video) Cristina Șișcanu, aflată la Brașov, criticată dur de fani după ce s-a afișat cu o nouă căciulă. „Îmi era frig. Aici la Brașov e soare, dar chiar dacă e soare, e soare cu dinți”