Last Updated on iulie 1, 2014
Creşterea de la 1 iulie a salariului minim pe economie aduce cu sine mai multe majorări, inclusiv pe cea a amenzilor de circulaţie, astfel că cea mai mică sumă pe care şoferii care încalcă regulile o vor plăti va fi de 180 de lei, în timp ce amenda maximă poate ajunge la 1.800 de lei. Concret, începând de marţi, de când salariul minim a fost majorat la 900 de lei, un punct-amendă va creşte la 90 de lei, faţă de 85 de lei cât a fost până luni.
În ceea ce priveşte persoanele juridice, acestea vor plăti pentru abaterile efectuate între 1.890 de lei şi 9.000 de lei. Potrivit Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.
Aceasta este deja a doua modificare a amenzilor de circulaţie din acest an, ultima actualizare având loc la 1 ianuarie, când valoarea unui punct de amendă a ajuns la 85 de lei, pornind de la 80 lei, cât a fost în 2013. Şi majorarea de la începutul anului 2014 s-a datorat creşterii salariului minim pe economie.
Valoarea amenzilor de la 1 iulie
În funcţie de gravitatea incidentelor rutiere comise în trafic şi de pericolul social pe care şoferul îl prezintă, amenzile sunt împărţite pe mai multe clase. Acestora le corespunde un anumit număr de puncte-amendă, după cum urmează:
Clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă
Clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amendă
Clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amendă
Clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă
Clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (aceste sancţiuni se aplică numai persoanelor juridice)
Neregulile prevăzute de fiecare Clasă în parte
Potrivit noilor modificări, de la 1 iulie, şoferii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar sume diferite. Astfel, amenzile date vor fi între 180 sau 270 de lei (clasa I), de 360 sau 450 de lei (clasa a II). Sancţiunile vor fi cuprinse între 540 şi 720 de lei (clasa a III-a), între 810 şi 1.800 de lei (clasa a IV-a) şi între 1.890 şi 9.000 de lei (clasa a V-a).
Legea spune că şoferii care conduc un autovehicul cu o viteză cu cel puţin 10 kilometri pe oră sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv va primi o amendă prevăzută de Clasa I. De asemenea, 2 sau 3 puncte-amendă vor fi acordate şi pentru nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers, precum şi pentru conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberării documentului de constatare a avariei.
Sancţiunile prevăzute de Clasa a II-a se aplică şoferilor care nu respectă semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi nici regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră. Tot cu 4 sau 5 puncte-amendă vor fi amendaţi şi cei care nu respectă traseele stabilite de Poliţia Rutieră pentru pregătirea practică sau susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere, dar şi cei care conduc un autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă.
În ce condiţii se suspendă carnetul de conducere
De asemenea, Corul Rutier stabileşte ca, în cazul anumitor contravenţii, şoferii nu vor fi pedepsiţi doar cu amenzi de la 360 la 450 de lei, ci li se va suspenda şi dreptul de a conduce pe o perioada de 30 de zile. Principalele motive pentru care şoferii pot rămâne fără carnet sunt:
a) depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată; b) neacordarea priorităţii de trecere a vehiculelor care au acest drept; c) nerespectarea regulilor privind depăşirea; d) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu; e) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale.
Şoferii care conduc cu permis expirat, sancţionaţi conform Clasei a III-a
Şoferii care conduc, cu toate că au permisul de conducere expirat sau cei care îşi montează pe maşini lumini de altă culoare sau intensitate, dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate, vor fi sancţionaţi conform Clasei a III-a (de la 6 la 8 puncte). Mai mult, la fel vor fi sancţionaţi şi cei care nu respectă normele privind circulaţia bicicletelor şi cei care nu reduc viteza în cazurile prevăzute de regulament. (sursa: adevarul.ro)
Sancţiunile cele mai mari prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din Clasa a IV-a, se aplică celor care circulă cu o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică (ITP) a expirat, celor care transportă pe locurile din faţă copii mai mici de 12 ani sau animale sau cei care care folosesc în circulaţia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.
De asemenea, cu până la 20 de puncte-amendă (1.800 de lei) vor fi sancţionaţi cei care au săvârşit o faptă pentru care se aplică şase puncte de penalizare, cum ar fi:
-refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia,
-conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de
-înmatriculare ori dacă plăcuţele nu sunt fixate în locurile special destinate,
-depăşirea cu 41-50 de kilometri a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Potrivit Codului Rutier, cu amendă maximă de până la 1.800 de lei, precum şi cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sancţionează următoarele contravenţii:
conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune (conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame pe litru alcool pur în sânge este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani); neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune; depăşirea cu mai mult de 50 de kilometri pe oră a vitezei maxime admise.