Last Updated on februarie 2, 2024
Pe rețeaua de socializare Facebook, un clip video care surprinde câțiva jandarmi din Arad și o lebădă traversând centrul orașului a devenit rapid viral. Imaginile surprinse miercuri seara arată șase jandarmi determinați să ajute pasărea care rătăcise pe jos în mijlocul traficului și chiar în zona liniilor de tramvai.
Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Arad au postat și ei filmulețul și au transmis un mesaj cu privire la „acțiunea Lebăda” din centrul orașului.
„Desigur, situația poate părea amuzantă la prima vedere – șase jandarmi alungând o lebădă. Deși în prima instanță aceasta poate părea o poveste amuzantă, adevărul este că maiestuoasa pasăre se afla în pericol de a fi accidentată, fiind total dezorientată în mijlocul orașului Arad.
Lebăda, în căutare de hrană, speriată și rătăcită pe liniile de tramvai a fost ghidată în siguranță spre lacul Pădurice. Gestul colegilor noștri ne reamintește că orice ființă, indiferent de specie, merită tratată cu grijă, respect și dragoste”, este postat mesajul Jandarmeriei pe pagina de Facebook alături de un filmuleț, potrivit adevarul.ro.
Lebădă slăbită, salvată din județul Satu Mare și eliberată în Oradea
Lebăda a fost găsită de un localnic din Dindești, județul Satu Mare, care a luat legătura cu medicul veterinar din localitate.
Veterinarul a sesizat Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare cu privire la lebădă, iar DSVSA Satu Mare a contactat Garda de Mediu Satu Mare. Mai apoi, directorul Gărzii de Mediu, Vasile Fănățean a luat legătura cu Asociația Milvus Group, organizație non-profit, non-guvernamentală, dedicată protecției păsărilor și a naturii.
,,Colegul nostru, Lőrinc Bărbos a preluat pasărea, iar ziua următoare soția lui a transportat-o și a predat-o lui Ana-Daniela Ciocan din Oradea, voluntar care a îngrijit deja numeroase animale sălbatice rănite”, au spus cei de la Milvus Group, potrivit portalsm.ro.
După ce și-a recăpătat puterile, lebăda a fost inelată și eliberată pe Crișul Repede, sub privirile curioase a trecătorilor.
Au uitat să migreze în țările calde. Lebede la iernat pe heleșteele din Buzău
Sunt mai bine de cinci ani de când lacul format la mică distanță de orașul Buzău, într-o groapă din care s-a extras balast, a devenit sălaș pentru sute de păsări sălbatice. Lebedele sunt cele mai numeroase și se înmulțesc de la an la an. Colonia a ajuns, în prezent, să aibă peste o sută de lebede, scrie campusbuzau.ro.
Aici găsesc insecte și plante subacvatice dar din când în când își iau zborul de aici și poposesc pe heleșteele din orașul Buzău, unde știu că primesc mâncare de la oameni.
Specialiștii spun că acest comportament al lebedelor este de fapt unul anormal, fiind generat de schimbările climatice care au devenit mai evidente în ultimii ani. Ar trebui, deci, să ne obișnuim cu prezența lebedelor și iarna.