2.900 de lei ca să trăiești decent în Brașov! Care este cel mai scump oraș din România

Last Updated on martie 16, 2024 2.900 de lei ca să trăiești decent în Brașov! Care este cel mai scump oraș din România 1

Brașovul este unul din cele mai scumpe orașe din România. Există un un top al orașelor din România, în ceea ce privește costul vietii. Contrar așteptărilor, cel mai scump oraș din România, ca nivel de trai, este Constanța. Cheltuielile depășesc 11.600 de lei pentru o familie, iar pentru o singură persoană cheltuielile se ridică la 3.300 de lei, scrie digi24.ro.

De exemplu, în Cluj,-Napoca, o familie cu patru membri are nevoie de peste 10.600 de lei pe lună, ca să trăiască decent. Asta înseamnă că de persoană suma este de peste 3.000 de lei pe lună.
Brașovul se situează imediat după, unde pentru o familie cu patru membri este nevoie de puțin peste 10.300 de lei pe lună pentru un trai decent, iar pentru un singur individ costurile se ridică la 2.900 de lei.

Costurile sunt asemănătoare cu cele din Timișoara, unde cheltuielile lunare pentru o familie sunt de peste 10.200 de lei, iar de persoană sunt de 2.900 de lei. La aceste costuri nu a fost inclusă plata chiriei.
În Iași, costurile lunare pentru o familie sunt de peste 9.900 de lei, iar cele per individ – de 2.800 de lei. În Capitala, prețurile sunt asemănătoare cu cele din Cluj și Timișoara.

Categoria de români care ar putea plăti impozit aproape dublu la salariu
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a făcut unele propuneri în ceea ce privește impozitarea și taxarea în România, care ar putea avea un impact semnificativ asupra veniturilor cetățenilor, scrie RTV.
Categoria de români care ar putea plăti impozit aproape dublu la salariu. Iată câteva dintre propunerile OCDE:

1. Impozitare progresivă a salariilor. Propunerea include un impozit progresiv pentru salariile în funcție de nivelul acestora:6% pentru salariile de până în 3.900 de lei net, 12% pentru salariile între 3.900 lei/net și 9.200 lei net/lună.
18% pentru salariile peste 9.200 lei net/lună.

2. Majorarea TVA. OCDE propune majorarea TVA-ului de la 5% sau 9% la 19% pentru toate produsele și serviciile, cu excepția mâncării, medicamentelor și caselor sociale.

3. Creșterea vârstei de pensionare și modificări în Legea Pensiilor. Propunerile includ creșterea vârstei de pensionare în funcție de speranța de viață și eliminarea prevederii care favorizează mamele care au mai mulți copii. Noua lege a pensiilor, care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie, ar putea elimina posibilitatea mamei de a se pensiona anticipat, fără penalizare, în funcție de numărul de copii.
4. Aplicarea măsurilor în viitorul apropiat. Guvernanții promit că în 2024 nu vor crește taxele, însă implementarea acestor măsuri este planificată pentru anii următori, începând cu 2025.

Aceste schimbări ar putea duce la o creștere semnificativă a impozitelor pentru cei cu venituri mai mari și la o presiune financiară mai mare pentru categoriile de salariați cu venituri mai ridicate, transmite Antena 3. Totodată, majorarea TVA-ului ar putea duce la o creștere a costurilor pentru consumatori. Propunerile OCDE, în ciuda intenției de a asigura o mai mare echitate fiscală, ar putea avea un impact semnificativ asupra veniturilor și cheltuielilor cetățenilor români.

Previous Story

60 de urși din Brașov vor fi hrăniți fără contact uman. „Are o unitate centrală, este cu un motor diesel și, de acolo, pe niște cabluri, pleacă niște dispozitive, containere, care ele ajung la punctul fix”

Next Story

Milionarul brașovean Călin Donca îi bate iar obrazul lui Dorian Popa! „Singurul om public care a apărut la televizor și s-a plâns a fost cunoscutul Dorian Popa. Și-a șters filmulețul de pe YouTube”