Reacția virulentă a unui german într-un supermarket din România. „La noi ieșea revoluție. Să pună chiar asemenea prețuri”

Last Updated on ianuarie 24, 2024 Un neamț care și-a petrecut sărbătorile în România s-a declarat șocat de prețurile uriașe la alimentele din supermarketurile de la noi.  Prețurile i s-au părut mai mari aici România decât în Germania.

Împreună cu partenera sa, germanul de origine română a intrat într-un supermarket din Sibiu. A explicat că a făcut această alegere tocmai pentru că și acasă, în Germania, la Munchen, își face de obicei cumpărăturile în magazinele aceluiași lanț de supermarketuri. Nu a numit acest magazin, însă spune că a observat această tendință și în altele, în România, scrie adevarul.ro.

Reacția virulentă a unui german într-un supermarket din România. „La noi ieșea revoluție. Să pună chiar asemenea prețuri” 1

„Am intrat în magazin la Sibiu, să facem niște cumpărături și pentru noi, că tot am reușit în sfârșit să petrec sărbătorile acasă, în țară, dar avem în plan să le luăm cele necesare și părinților. Aici trebuie să spun și că nu am mai reușit să ajung în țară de dinainte de pandemie, iar ce am găsit acum în magazine nu m-a surprins, m-a șocat de-a binelea”, a spus el.

Românul cu cetățenie germană susține că prețurile s-au dublat sau chiar triplat față de ultima dată când a fost în România, acum patru ani.

„S-au scumpit toate și în Germania, după pandemie și după război, dar ce am văzut în România… Sincer, ieșea scandal dacă făceau asta la noi, în Germania, să pună chiar asemenea prețuri… Exagerez poate, dar ieșea revoluție, oamenii nu răbdau! Văd că laptele pe care îl dau mamele copiilor costă mai mult în România, brânza la fel, e mai scumpă în România, dar și cârnații și carnea și majoritatea derivatelor.

Am văzut că situația e cam la fel și când e vorba de deodorante sau detergenți. Inuman! Din ce bani își face cumpărăturile românul plătit cu salariul minim pe economie când sunt asemenea prețuri? Înțeleg că magazinul se adaptează în funcție de cerere și ofertă și pune ce prețuri consideră de cuviință, e dreptul lor, dar totuși…”, a adăugat el.

În schimb, în România salariile sunt indiscutabil mult mai mici decât cele din România. În Germania, în 2024, salariul minim național garantat prin lege este de 12,41 euro pe oră, conform Ministerului Muncii din această țară, iar din 2025 va crește la 12,82 euro. Salariul minim este acum 1.621 euro, în Germania.

Prețuri-record în România pentru unele alimente de bază

Ultimul raport Eurostat arată un ritm accentuat de creștere a prețurilor în România, al doilea din Uniunea Europeană. Însă, dacă facem o comparație a veniturilor, salariul minim brut la noi este semnificativ mai mic decât în alte state europene.

Este de de trei ori mai mic decât în Germania sau Marea Britanie. În același timp, prețurile la unele produse de bază sunt în România egale sau chiar mai mari, scrie euronews.ro.

O cutie de lapte la un litru de 1,5% grăsime costă 7,49 lei în România. Mai scump cu aproape 3 lei față de același tip de lapte din Germania. Asta în condițiile în care puterea de cumpărare a românilor este substanțial mai mică decât cea a germanilor și a englezilor, dacă ne uităm la salariul minim brut.

La fel se întâmplă și când vorbim despre unt. În România costă aproape 14 lei un pachet de unt de 82% grăsime. Dublu față de Germania și mai scump și decât cel din Marea Britanie.

Raluca Anghelina este arhitect și s-a stabilit în Marea Britanie din 2016. Spune că prețurile aici au crescut vizibil în ultimii ani. Totuși, spre deosebire de România, competiția dintre supermarketuri pentru a câștiga clienți este acerbă și aduce reduceri de prețuri. Pentru produsele care expiră, reducerile sunt foarte mari.

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază va expira

Mai multe tipuri de alimente se scumpesc de la data de 1 februariem 2024, conform deciziei Guvernului. De pe listă fac parte cele mai cumpărate și folosite produse, astfel că românii vor fi nevoiți să cheltuie mai mulți bani pentru un coș de cumpărături. Iată despre ce este vorba.

Până în acest moment, Guvernul nu a anunțat că ordonanța de urgență urmează să fie prelungită, așa cum s-a mai întâmplat. Așadar, iată lista alimentelor care se vor scumpi, scrie spynews.ro.

ulei de floarea-soarelui până la 2 l
cozonac, bulion de roșii, smântână, margarină, drojdie, carne tocată
zahăr alb tos până la 1 kg

pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
brânză telemea de vacă vrac
iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
legume și fructe proaspete vrac

ouă de găină calibrul M
mălai până la 1 kg
orez – bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
făină albă de grâu ”000” până la 1 kg

Previous Story

(Video) O bunică a murit strivită într-o mașină peste care a căzut o grindă metalică ruptă de un TIR

Next Story

Video Poiana Brașov. Cozi uriașe la telecabine. Sute de oameni stăteau umăr la umăr la coadă la telegondolă