Last Updated on iulie 8, 2014
Transferul terenului pe care se construieşte aeroportul de la Ghimbav, din proprietatea judeţului Braşov în cea a Statului Român, va comporta negocieri aprinse între cele două părţi.
După ce ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat că terenul aeroportului ar trebui să se întoarcă în proprietatea statului român, în baza unei legi emise în 2009 ce dădea răgaz de 5 ani Consiliului Judeţean Braşov pentru construirea aeroportului, vicepreşedintele CJ, Mihai Pascu (foto), a amintit ieri că doar o parte a acestei suprafeţe se supune deciziei.
„Să nu se uite că şi Consiliul Judeţean a făcut exproprieri în valoare de peste 4 milioane de euro în acea zonă“, a declarat Mihai Pascu. „Oricum ar fi, la Guvern sau la CJ Braşov, aeroportul este un obiectiv foarte important şi trebuie finalizat“, a dat asigurări vicepreşedintele Consiliului Judeţean. (sursa: Monitorul Expres)
Suprafeţele de mişcare vor ajunge de drept în proprietatea statului
În luna iunie au expirat cei cinci ani în care Consiliul Judeţean Braşov a avut răgaz să construiască aeroportul de la Ghimbav, pe terenul acordat de Statul român. Conform unei legi din 2009, terenul ar trebui să se întoarcă, în forma în care este, în proprietatea statului.
Reamintim că printr-o Ordonanţă de Guvern emisă în 2007, Consiliului Judeţean Braşov i se atribuia o suprafaţă de 208 de hectare de teren de la Institutul de Cercetare Dezvoltare în domeniul cartofului şi al sfeclei de zahăr.
La articolul 2, actul normativ prevedea că la finalul proiectului, toate suprafeţele de mişcare ale viitorului aeroport vor intra, de drept, în domeniul public al statului.
Ordonanţa de Guvern din 2007 a fost întărită în 2009 prin Legea nr. 197 care prevedea, la articolul 5, că în cazul nerealizării în cinci ani a obiectivului, terenul acordat Consiliului Judeţean se întoarce în proprietatea statului şi în folosinţa Institutului Cartofului.
Pista aeroportului ar putea fi gata la începutul lui septembrie
Cei cinci ani au trecut deja, iar aeroportul nu este gata încă. Deocamdată se mai lucrează la pistă, care, potrivit vicepreşedintelui CJ, Mihai Pascu, „va fi gata la sfîrşitul lunii august-începutul lunii septembrie“. La ultima vizită în teren însă, atît Pascu, cît şi preşedintele CJ, Aristotel Căncescu, au declarat că termenul de finalizare este la 31 iulie.
Dacă ministrul Economiei spune ferm că terenul trebuie să revină la Guvern, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a declarat ieri că va fi nevoie de negocieri înainte de a se face acest transfer, pentru că pista s-a construit, de fapt, pe terenuri ale judeţului, obţinute în urma unor exproprieri care au costat peste 4 milioane de euro. Este vorba despre aproximativ 10 hectare de teren incluse în coridorul aeroportului.
Pe de altă parte, înainte de a continua negocierile cu Guvernul, pentru o eventuală prelungire a termenului de cinci ani oferit pentru realizarea aeroportului, Pascu a anunţat că va aduce în plenul Consiliului Judeţean această hotărîre. „Am avut discuţii şi cu ministrul Niţă şi am ajuns la concluzia că indiferent cine va prelua proiectul- Consiliul Judeţean sau Guvernul- aeroportul va fi finalizat. Este mult prea important pentru comunitatea braşoveană şi pentru regiune pentru a fi oprit“, a asigurat Mihai Pascu.