Last Updated on ianuarie 23, 2024 Primăria Brașov dorește să construiască o parcare subterană în zona Prefecturii, pentru a avea și o justificare pentru închiderea traficului auto în Centrul Istoric, în weekend, cu excepția celor 5.000 de autoturisme ale riveranilor.
Chiar dacă în timpul dezbaterii publice din 15 ianuarie, braşovenii care au participat la discuţii au spus că nu sunt de acord cu parcarea subterană de pe Bulevardul Eroilor, din zona Prefecturii, Primăria Braşov nu a renunţat la proiect. Astfel, în 16 ianuarie, Serviciul Investiţii din cadrul Primăriei a obţinut un certificat de urbanism pentru obţinerea autorizaţiei de construire pentru această parcare, scrie bzb.ro.
Reamintim că, la dezbaterea de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, au participat aproximativ 20 de persoane, iar în primă fază le-a fost prezentat studiul de fundamentare pentru acest proiect. Prin acest document au fost analizate două amplasamente, unul în faţa Prefecturii (cu o capacitate de 360 de locuri), iar celălalt sub Aleea Tiberiu Brediceanu de sub Tâmpa (520 de locuri), iar valoarea estimată a celor două proiecte se ridică la 20 milioane de euro.
Intenţia Primăriei Braşov este să concesioneze lucrările către un investitor privat, care va administra apoi obiectivul, urmând ca acesta să plătească o redevenţă. Ba mai mult, investitorul ar urma să primească şi parcarea de la Spitalul Militar „Regina Maria” din Braşov pentru o perioadă de 49 de ani.
După ce le-au fost prezentate aceste alternative, braşovenii prezenţi la dezbatere au ridicat problema intensificării traficului în Centrul Istoric, dacă ar fi create aceste două parcări. De asemenea, ei au lansat şi o contraofertă: o parcare subterană în Centrul Civic, acesta fiind un proiect despre care s-a vorbit şi înainte de anul 2020.
Comisia de Circulație nu a fost de acord cu instituirea unor sensuri unice în două zone din Brașov
Multe zone ale Brașovului sunt deficitare la capitolul parcări, ținând cont că acum mai bine de cinci decenii, când se dezvoltau cartierele muncitorești, mașinile personale erau destul de rare. Începând din 2007, Primăria a început să amenajeze parcări de reședință, însă numărul de locuri este în continuare insuficient în comparație cu cererea, astfel că multe străduțe și trotuare sunt transformate în parcări ad-hoc, scrie Biz Brasov.
Soluția luată în calcul de către administrația locală, dar și propusă de unii brașoveni a fost aceea de amenajare a unor sensuri unice. Pentru ca ideile să se transforme în fapte propunerile trebuie avizate mai întâi de către Comisia de Circulație și implicit de către polițiștii Serviciului Rutier, care fac parte din această comisie. În ultima ședință au fost analizate două astfel de propuneri de introducere a unor sensuri unice, respectiv pe străzile Tudor Vladimirescu și Oituz, dar și pe strada Vișinului, corelat cu reamenajarea unor locuri de parcare de reședință.
În ambele cazuri, Comisia de Circulație nu a avizat propunerile și a aprobat doar instalarea unor indicatoare cu semnificația „oprirea interzisă”. De exemplu, pe strada Vișinului sunt astfel de indicatoare, dar întreg sensul de mers dinspre strada Prunului spre Nucului este ocupat de mașini, ținând cont că posibilitatea de parcare în zonă este limitată.