Brașov. Centrul Istoric pentru turiști sau riverani? Primăria vrea să interzică accesul maşinilor în centrul istoric. Continuă reacțiile brașovenilor. „Păi atunci cei din Șchei să nu mai iasă din cartier decât cu autobuzul, ce au iei sunt mai cu moț. Sunt si alte zone aglomerate si nu se mai pun interdicții”

Last Updated on decembrie 14, 2023 Primarul Allen Coliban a anunțat ieri că situația din Centrul Istoric nu mai poate continua, cu referire la traficul auto. El a dat ca exemplu minivacanța de 1 Decembrie când aproape jumătate din autoturismele din Centru erau ale turiștilor. El vrea acum să interzică accesul turiștilor cu mașinile pentru a proteja mașinile celor care locuiesc în zonă. Întrebarea se pune, cei din Șchei de ce nu pot folosi autobuzele? Ei de ce să fie favorizați pentru a-și cumpăra tot mai multe autoturisme cu care să blocheze Centrul Istoric? Cine sunt mai importanți pentru Brașov: locuitorii din Șchei care plătesc taxe și impozite sau turiștii care vin pentru cheltuială mare?

Autorităţile din Brașov vor să interzică accesul cu mașina, în centrul istoric al municipiului, pentru turiștii și localnicii care nu stau în zonă. Decizia s-ar putea aplica doar pentru zilele de la sfârșit de săptămână și se bazează pe studii de trafic, făcute la orele de vârf din weekend, scrie Observator News.

Brașov. Centrul Istoric pentru turiști sau riverani? Primăria vrea să interzică accesul maşinilor în centrul istoric. Continuă reacțiile brașovenilor. „Păi atunci cei din Șchei să nu mai iasă din cartier decât cu autobuzul, ce au iei sunt mai cu moț. Sunt si alte zone aglomerate si nu se mai pun interdicții” 1

Claudiu Loghin, reporter Observator:Interdicția s-ar putea aplica de vineri după amiază, până duminică după amiază. Dacă propunerea va fi adoptată în forna actuală, vor avea acces în centrul istoric al Brașovului doar echipajele de urgență, transportul în comun și riveranii.”

Soluţia oferită de primărie
Unde parchează turiștii, pe timpul interdicției? În curtea marilor centre comerciale, contracost, spune edilul șef.

Allen Coliban, primar Brașov: “Am inițiat deja un dialog cu centrele comerciale, pentru a defini un produs comun, un produs care să acopere parcarea pe o zi și să aibă și transport inclus, în acest tarif.”

 

În „minivacanţe”, 42% e Bucureşti
În fiecare an, de sărbători, oraşul devine neîncăpător din cauza celor care vin să se bucure de felul în care oraşul Braşov arată în straie de sărbătoare. Cifrele demonstrează că 42% din traficul generat de astfel de evenimente este cauzat de autovehiculele care vin din Bucureşti sau din alte judeţe decât Braşovul. În acelaşi timp 48% din traficul total, din zona centrală, este generat de autovehicule care petrec mai puţin de o oră în perimetrul centrului vechi, multe în căutarea unui loc de parcare.

Având în vedere aceste date, putem veni cu soluţii pentru transport, pentru mobilitate sustenabilă şi pentru încurajarea transportului public, dar cu condiţia de a elimina aceste autovehicule şi de a face un trafic mai relaxat şi fluent pe zona centrului vechi. Propunerea este de restricţionare a traficului auto în timpul weekendului în Centrul vechi, cu excepţia riveranilor.

Deci păstrăm dreptul de a circula a celor care locuiesc în Centrul vechi şi în cartierul Şchei, iar pentru ceilalţi avem în vedere măsuri complementare, care să le permită să îşi parcheze maşina şi să ajungă în centru cu transportul în comun”, a promis Allen Coliban, potrivit bzb.ro.

Brașovenii continuă să comenteze propunerea primarului:

„Înseamna ca ni se va restrictiona inclusiv accesul lanservicii de livrare sau vizite ale prietenilor. Grozav.
Prefer o taxa de congestie pe care sa o pot achita chiar eu daca imi vine cineva in vizita din afara localitatii nu sa decida primaria ca doar locuitorii altor cartiere au acest drept

Da, trebuie făcut ceva pentru că orașul nu poate fi doar pentru mașini. Am fost în ultimii ani în Valencia, Malaga, Sevilla, Luxembourg, Paris, Gent, Basel şi acolo traficul în centrul orașului e calm și dispun de un spațiu pietonal tot mai mare. Limitarea vitezei la 30 km/oră și creșterea frecvenței la care vin autobuzele RATBV în centru sunt măsuri bune. Accesul mașinilor doar pentru riverani pare ok, deși nu înțeleg cum va fi pentru turiștii cazați în centru și care ar veni cu mașinile.

Centrul Istoric trebuie regandit pentru turistii care aduc bani la bugetul local si pentru cei care isi permit sa plateasca taxele aferente unei asemenea zone. Toata mizeria din Centrul Istoric trebuie asanata. Este plin de case lasate in paragina.
Cei care isi doresc sa-si plimbe nou nascutii in carucior fara griji, sa se mute in cartierele rezidentiale si sa foloseasca parcurile bine-intretinute de administratie. Asa este peste tot in lumea asta.
Oras turistic in care lumea traieste linistita nu exista.
Trebuie separata zona turistica de zona rezidentiala. Nu se poate cu sufletul-n rai si cu slanina-n pod.
Am crezut ca Allen Coliban va aduce un suflet si o viziune noua in legatura cu orasul, o viziune care sa profite de punctele forte ale orasului si sa vina in intampinarea necesitatilor lui. M-am inselat.

Brașovul este oraș turistic și aduce bani turismul, faceți parcări etajate ori subterane, cu plată!

Cine locuiește în centru sau îl vizitează în weekend și are capacitate de discernământ înțelege că situația nu mai poate continua la fel.
Se circulă ca în Teheran și străzile cu o singură bandă dar dublu sens (altă aberație de corectat) sunt pline cu mașini din alte județe ce vânează orice bordură liberă.
Aș spune că limitarea accesului pe Mureșenilor și Castelului trebuie să vină cu aceleași restricții pe Cibinului, Nisipului de Sus și Dealul Spirii. Altfel transformăm Scheiul într-o enormă parcare cu acces blocat.
P.S. Cine a lăsat Cibinului cu dublu sens e un “vizionar”. Sigur nu locuiește în zonă. Ori e fan al coborâtului cu spatele pe o stradă de 2,5 m lățime.

De acord cu limitarea. Cu mentiunea ca e obligatoriu sa gasiti variante in cazul proprietarilor imobilelor din Centru care au masini cu numere de Bucuresti (fie sunt in leasing, fie sunt proprietatea unei societati cu sediul in Bucuresti). Este discriminatoriu sa interziceti accesul acestora la proprietatile pe care le detin.

Ați putea să redați pietonilor, trotuarul de pe Mureșenilor, luat de fosta administrație? Pe Mureșenilor nu este nevoie decât de o bandă de circulație pentru autoturisme și de sens unic!

Păi atunci cei din Șchei să nu mai iasă din cartier decât cu autobuzul, ce au iei sunt mai cu moț. Sunt si alte zone aglomerate si nu se mai pun interdicții”

Previous Story

Braşov – Constanţa, prima linie? Un nou Tarom cu 5-6 avioane de 19 locuri

Next Story

Tudor și Iulia, doi tineri patinatori din Brașov, reprezentanții României la Jocurile Olimpice pentru Tineret. „A fost un proces foarte greu, dar, datorită antrenamentelor intense și întregii echipe, am reușit”