Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a împlinit 50 de ani de existenţă. Cel mai greu moment, tragedia de la Uzina Tractorul, cu aproape 100 de victime. „A fost ceva monstruos, să-ți intre în curtea spitalului camioane cu pacienți arși, camioane, că n-aveau cum să ajungă altfel la noi”

Last Updated on decembrie 12, 2023 Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a împlinit în acest an 50 de ani, iar împlinirea acestei vârste a fost marcată luni, 11 decembrie, printr-un eveniment special la care au participat numeroşi oficiali, iar medicii care au „scris istoria” unităţii sanitare au primit diplome de excelenţă.

Reprezentantul Colegiului Medicilor din Braşov, dr. Gabriel Moraru, a spus că în urmă cu 50 de ani, în 1973, Braşovul a primit un spital asemănător celui din Focşani sau a altor unităţi din oraşe mai mici.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a împlinit 50 de ani de existenţă. Cel mai greu moment, tragedia de la Uzina Tractorul, cu aproape 100 de victime. „A fost ceva monstruos, să-ți intre în curtea spitalului camioane cu pacienți arși, camioane, că n-aveau cum să ajungă altfel la noi” 1

Actualul spital s-a putut dezvolta în exterior foarte puţin. Singura dezvoltare majoră a fost noua Unitatea de Primiri Urgenţe. Restul dezvoltării s-a făcut prin restructurare internă. Sper ca peste 50 de ani să vorbim despre o nouă locaţie a spitalului Braşovului”, a precizat dr. Moraru, potrivit bzb.ro.

Mulţi dintre medicii care acum îşi desfăşoară activitatea la spitalul din Braşov sunt absolvenţi ai Universităţii Transilvania din Braşov. Rectorul universităţii, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, a amintit că Facultatea de Medicină din cadrul instituţiei de învăţământ superior din Braşov a fost înfiinţată în urmă cu 31 de ani, iar toţi studenţii au trecut, în diferite etape ale formării, pe la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Printre cei aplaudați la scenă deschisă din vechea generație s-a numărat și dr. Irina Vișa, specialist în chirurgie plastică, acum în vârstă de 76 de ani, dar printre primii medici angajați la Spitalul Județean Brașov.

Printre cele mai terifiante amintiri din cariera acestui medic se numără tragedia de la Uzina Tractorul, din anul 1979, considerat și la ora actuală cel mai grav accident colectiv de muncă din România, cu aproape 100 de victime.

A fost ceva impresionant. N-am mai trăit de atunci, până la Colectiv, despre care știe toată România, de curând, dar noi atunci am avut 29 de accidentați. Deci a fost ceva monstruos, să-ți intre în curtea spitalului camioane cu pacienți arși, camioane, că n-aveau cum să ajungă altfel la noi.

Atunci am înțeles ce înseamnă medicina de război. Puțin așa a fost, ca să se poată controla situația. S-a constituit un fel de comandament de război. Atunci am înțeles cât de mult trebuie să știi, câtă forță trebuie să ai ca să poți să alegi între viață și moarte”, a precizat dr. Iulia Vișa, conform Radio Brasov FM.

„Am văzut o flacără uriașă deasupra turnătoriei vechi. Era exact ca ciuperca de la Hiroshima. Înaltă cât un bloc de 10 etaje“, își amintea Gheorghiță Gheorghe.potrivit Monitorul Expres.

Zgomotul obișnuit al uzinei a acoperit bubuitura, dar „am văzut oameni arși, care se tăvăleau pe pavaj. Macaragița ieșise afară și țipa. Toți alergau încolo și încoace. O fată de 16 ani, care venise în vizită pe ascuns la mătușa ei, a ieșit din hală pur și simplu coaptă“.

„Eram la ședința operativă, ultima din luna august. Producția mersese bine. Am dat drumul oamenilor mai repede. Începuseră să se împrăștie prin hală“, povestea Simion Moraru, coordonatorul secției. Femeile obișnuiau să stea cu spatele la cazanul cu sare. Era singurul loc cald din secție. Sarea trebuia menținută la temperatura de topire prin foc continuu.

Colegii le făceau glume proaste. Aruncau în foc substanțe fumigene să le sperie. Cineva a presărat o substanță în foc, nu se știe cine. Pulberea a declanșat imediat un fum alb, înecăcios, care s-a degajat în hală. „Cel care a făcut asta este, probabil, printre cei care au murit, fiind foarte aproape de locul exploziei. A luat secretul cu el în mormânt“, credea Moraru.

Premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov

În zilele de 7 și 8 decembrie 2023 s-au efectuat pentru prima dată în județul Brașov proceduri de crioablație pentru fibrilația atrială. Procedurile au avut loc în Laboratorul de Angiografie și Cateterism Cardiac al Spitalului Clinic Județean de Urgența Brașov și au fost realizate de Dr. Cătălin Pestrea, medic primar cardiolog, cu supraspecializare în implantul dispozitivelor electronice cardiace și în electrofiziologie intervențională.

Dintre toate tehnicile utilizate în acest moment, crioablația, adică înghețarea țesutului cardiac vizat, este cea mai sigură și confortabilă pentru pacient, în același timp menținând o rată superioară de succes. Toate procedurile au fost finanțate din fondurile programelor naționale de sănătate, pe care Spitalul Clinic Județean Brașov le-a accesat de curând, iar durata de spitalizare a pacienților a fost de o zi.

Cu aceste proceduri, Secția de Cardiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov își completează gama de intervenții pentru ritmul inimii, pentru arterele coronare, și pentru bolile structurale cardiace, aliniindu-se astfel centrelor cardiovasculare de top din Europa ce pot asigura pacienților aceste servicii de înaltă performanță”, au comunicat reprezentanții spitalului din Brașov, citați de Biz Brasov.

Previous Story

Foto/Video. Marian Godină și-a deschis la Brașov o pensiune cochetă. Soția Georgiana se va ocupa de afacere

Next Story

Universitatea Transilvania din Braşov, locul 4 în topul celor mai bune instituţii de învăţământ superior din România