Last Updated on decembrie 8, 2023 După trei ani de reparații și reabilitări, Cetății Făgăraș i-a fost redată vechea măreție, relatează RADOR RADIO ROMÂNIA.
Zilele acestea au fost recepționate noile lucrări, printre care se numără restaurarea zidurilor de apărare, a unuia dintre bastioane și a celor două poduri de lemn, așa cum erau ele odinioară, mai exact, în secolul al XVII-lea. De asemenea, Cetatea Făgăraş are de acum înainte un pod mobil, unic în România, după cum susțin reprezentanții obiectivului.
„Restaurarea zidurilor de apărare și restaurarea unuia dintre bastioane, unde noi am organizat o mică expoziție de replici de armament, a însemnat refacerea curții interioare, o regularizare pe verticală a malurilor șanțului de apărare care înconjoară cetatea și bineînțeles, lucrul poate cel mai important, refacerea celor două poduri de lemn (…)
Ne gândim ca acel pod ridicător să-l includem într-un ceremonial al gărzii noastre„, a spus Elena Băjenaru, administratorul Cetăţii Făgăraş, citat de stiripesurse.ro.
Noul pod mobil al cetății are o lungime de șase metri, o înclinație de 70 de grade, iar partea care se înalță are o greutate de peste două tone, conform Biz Brasov. Valoarea proiectului cu fonduri nerambursabile se ridică la 5 milioane de euro.
Restaurarea simbolului Făgărașului a ținut cont de aspectul Cetății din secolul al XVII-lea. Atunci Cetatea, aflată în perioada ei de glorie, avea două poduri de lemn, unul la intrarea principală, celălalt pe latura de nord. Acesta este și motivul pentru care a apărut în completare o a doua intrare în Cetate și un al doilea pod peste lac, pietonal, care practic va lega Cetatea de parcarea autocarelor, scrie Salut Fagaras.
Acest pod de lemn a existat acum patru secole şi făcea legătura cu Cetatea Husarilor, care era o construcţie uşor fortificată sub forma literei ,,U” cu deschidere spre Cetate şi cuprindea atelierele de fierărie, grajdurile, căruţele. Ea a fost distrusă de asediile otomanilor la mijlocul secolului al XVII-lea, pentru că inventarul din 1676 nu o mai amintește.
Gheorghe Sucaciu, primar Făgăraș: „Cetatea Făgăraș a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, grație unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile. S-au restaurat zidurile de apărare, bastioanele și cele două poduri de lemn, așa cum erau ele în secolul al XVII-lea. Podul mobil este unic în România.
Deși nu a fost niciodată cucerită, Cetatea Făgăraș o să cucerească, cu siguranță, inimile și admirația turiștilor care o vor vizita.
Zilele trecute s-a făcut recepția proiectului”