Last Updated on decembrie 4, 2023 CFR încearcă să-și modernizeze trenurile de călători. Garnitura produsă în Polonia a ajuns astăzi în Capitală și va circula pe ruta Braşov – București – Constanța, după o serie de teste. Trenul costă 10 milioane de euro şi ar putea circula, pe anumite secţiuni, cu 160 de km pe oră.
„Din acest moment, trenul va intra în testele statice și dinamice. Va fi pus la curent în depou. Va fi testat fiecare echipament de pe tren„, a declarat Ștrefan Roșeanu, președinte ARF, conform Antena 3.
,,Primul tren după 20 de ani ajunge în Gara de Nord (din București). Primul tren pe care l-a achiziționat România, primul tren electric…are spații special amenajate pentru biciclete și pentru bagaje de volum mai mare. Sunt 6 vagoane în compunere cu 251 de locuri.
Va intra într-o perioadă de teste în următoarele zile, urmează să primească avizele și autorizațiile pentru circulația pe rețeaua feroviară națională. Sperăm ca până la sfârșitul lunii decembrie să fie apt pentru circulație, într-o primă fază pe relația București -Constanța și București-Brașov. Sperăm ca cei care vor călători cu acest tren să aibă grijă de el.” – Ionel Scrioșteanu, citat de economedia.ro.
Trei tinere, rănite în incidentul feroviar de la Azuga
Trei tinere, două de 18 ani și una de 20, au fost rănite după ce pantograful instalat pe locomotiva trenului în care se aflau s-a rupt și, în cădere, a spart geamul unui vagon.
Fetele au fost duse la spitalul din Sinaia cu cioburi în ochi și zgârieturi pe față și gât. Ceilalți călători au așteptat în frig până când trenul a plecat și au ajuns la destinație cu 4 ore întârziere. Și alte trenuri care veneau spre București au sosit în gară cu întârziere, scrie Pro Tv.
Bărbat: „Am venit de la Cluj, suntem plecați de aseară de la ora 10 și la Azuga ne-am oprit, dormeam, eram la cușetă și ne-a ținut o grămadă, s-a făcut foarte frig. Eram cu copii mici, avem copii de 3 ani de zile, 4 ani. S-a oprit încălzirea, s-a oprit tot. În România este o aventură și din ce în ce mai prost, în loc să mergem spre bine mergem în jos”.
Tânără: „Trenurile au mereu întârzieri, adică de câte ori am mers cu trenul nu a existat niciodată să ajungă la timp. Durează foarte mult cel puțin ruta asta Cluj-București”.
Bărbat: „Am stat 4 ore în tren. Căruța lui socru meu era mai bună de multe ori. Când luăm bilete nu zice jumate de bilet că nu se știe când ajungeți la București”.
Ada Meseșan, purtător de cuvânt al CFR Călători: „Firul de tensiune pe care era agățată antena pantograf se pare că a avut niște probleme. Erau niște depuneri care au provocat această decupare a pantografului care este antena prin care se transmite curentul electric să meargă trenul. Toată lumea este de părere că a fost o cauză tehnică, nu a fost nimic uman”.