Last Updated on septembrie 26, 2023 Două femei din Țara Făgărașului, prietene foarte bune de când s-au pensionat, au impresionat juriul emisiunii „Chefi la cuțite” cu o ciorbă de salată cu omletă și slănină afumată și un papricaș cu găluște și carne de pui. Făgărășencele au profitat de ocazie pentru a promova portul tradițional, fiind îmbrăcate în costume create în urmă cu 100 de ani, scrie Bună Ziua Făgăraș.
Aurelia Bâță, în vârstă de 69 de ani, şi Mariana Stoica, în vârstă de 64 de ani, au câștigat trei cuție în cadrul emisiunii difuzate duminică, 24 septembrie, la Antena 1.
„Cu gândul ăsta am venit: să facem o mâncare bună, să-i impresionăm și să le aducem aminte de mâncărurile pe care ni le făceau bunicii noștri”, a mărturisit Aurelia Bâță.
Când a gustat cele două preparate, chef Florin Dumitrescu a spsus că mâncarea îl trimite cu gândul la Transilvania, mai precis „la o curte mare, o pajiște verde, cu o fântână undeva, un foișor, un miros de lemn ars, puțin noroi pe pantofi”.
Cele două pensionare au promovat portul tradițional al zonei și au precizat că în luna martie a anului trecut au prezentat diversitatea costumelor chiar la Veneția, în Italia, într-o expoziție găzduită de Institutul Cultural Român în perioada celebrului carnaval venețian.
Aurelia Bâțăşi Mariana Stoica au hotărât în urmă cu trei ani să facă cunoscut lumii costumul popular, pentru că „este diversificat de anotimpuri, de sărbători, cu diverse componente specifice. Am început să organizăm expoziții la Rupea, Făgăraș, la Muzeul Satului Dimitrie Gusti.”
„Venețiencele” i-au încântat pe chefi cu portul popular și cu versurile ce descriu costumul și tradiția de la Veneția de Jos. Ele au purtat costume populare vechi de peste 100 de ani, scrie Monitorul de Fagaras, preluat de brasov.net. Curiozitatea chefilor a fost legată însă de denumirea satului. De ce Veneția?
Curiozitatea le-a fost spulberată de cele două localnice, care au dezvăluit că denumirea satului vine de undeva din vremuri străvechi. Un anume Gheorghe Venețianul a poposit în aceste locuri în drumul său prin lume, iar locul în care s-a stabilit, lângă cursul Oltului, i-a preluat numele. ,,Gheorghe Venețianul ar fi fost italian, dar nu există documente“ au explicat cele două localnice,
concurente la emisiunea ,,Chefi la cuțite“. Le-au relatat chefilor obiceiurile satului, cele mai apreciate fiind șezătorile pline de veselie. Aurelia și Mariana vor continua competiția în etapa următoare.