Last Updated on septembrie 25, 2023 Probleme uriașe pentru compania aeriană Dan Air din cauza programului restrâns de la Aeroportul Brașov. Conform unui comunicat remis AGERPRES, programul de doar 12 ore este consecinţa lipsei controlorilor de trafic aerian ROMATSA care să asigure serviciile necesare pentru ca aeroportul Braşov să poată funcţiona 24/7.
În context, operatorul aerian Dan Air precizează că a suferit până în prezent pierderi de 2,6 milioane de euro „pentru a menţine în viaţă visul braşovenilor de a zbura de la ei de acasă”.
„La momentul de faţă, dacă se va continua în aceeaşi direcţie, fără a fi luate niciun fel de măsuri, este garantat că acest obiectiv se va închide, iar investiţia de peste 140.000.000 euro cât şi investiţiile operatorilor privaţi vor fi trecute în lunga listă de proiecte eşuate pe care România le are la activ„, se menţionează în comunicat.
De asemenea, din cauza acestui program de lucru limitat, Dan Air şi alţi operatori aerieni „s-au văzut nevoiţi ca să aterizeze la alte aeroporturi deoarece aeroportul Braşov se închide conform programului de lucru”.
Totodată, reprezentanţii companiei aeriene susţin că s-a solicitat în repetate rânduri extinderea/flexibilizarea programului atât de către Dan Air cât şi de aeroportul Braşov, însă au fost „de fiecare dată refuzaţi”.
„Modalitatea prin care s-a decis alocarea turnului virtual la Arad în detrimentul Bucureştiului (unde ar fi fost controlori suficienţi pentru a putea operaţionaliza aeroportul Braşov 24/7) rămâne în continuare o enigmă pentru industria aviatică. Ca un alt paradox, aeroportul internaţional Arad care are în medie lunar doar 20 de pasageri este deschis non-stop în comparaţie cu aeroportul Braşov care are un trafic de peste 10.000 pasageri.
S-au făcut foarte multe greşeli în faza de management de proiect şi nu s-a avut în vedere potenţialul evident al aeroportului Braşov, ba mai mult, structurarea organelor de control din zona Braşovului a fost complicată în mod nenecesar, fapt care a condus ca foarte puţini controlori de trafic să se poată califica pentru a deservi aeroportul Braşov”, precizează reprezentanţii operatorului aerian.
Totodată, reprezentanţii Dan Air susţin că prelungirea programului de lucru al controlorilor de trafic ROMATSA este cea mai simplă şi la îndemână soluţie pentru a asigura serviciile necesare desfăşurării operaţiunilor de transport aerian comercial.
În acest sens, reprezentanţii companiei aeriene au adresat o scrisoare autorităţilor române cu privire la operaţionalizarea aeroportului Braşov în vederea extinderii programului de lucru şi aprobarea capabilităţilor tehnice.
„Aeroportul Braşov s-a deschis de mai bine de trei luni cu un program de doar 12 ore, iar până la această oră nu au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura operaţionalizarea aeroportului din Ghimbav„, se menţionează în document.
Totodată, Aeroportul Braşov urmează să se confrunte cu şi mai multe probleme legate de operare întrucât sezonul rece, care a debutat deja, provoacă fenomene meteo nefavorabile printre care vizibilitatea redusă.
„Sistemul automat de aterizare (ILS) al pistei din Braşov este la momentul de faţă aprobat pentru CAT I, unde este necesară o vizibilitate minimă de 550 m pentru ca apropierile în vederea aterizării să poată fi iniţiate. Această vizibilitate este rar întâlnită în perioada de iarnă în zona de depresiune a Braşovului, mai ales la orele dimineţii.
Totuşi aeroportul Braşov are cele mai noi echipamente ceea ce au capabilitatea de a permite aterizări de categorii mult mai permisive, însă acestea nu au fost încă autorizate fiind astfel un real pericol în a restrânge şi mai mult programul de funcţionare al aeroportului.„, motivează reprezentanţii operatorului aerian, potrivit sursei citate.
În scrisoarea trimisă către autorităţi, Dan Air pune în vedere aspectele stringente la momentul de faţă şi propune soluţii pentru a rezolva problemele aeroportului care ţin mai mult de reorganizarea resursei umane şi nu de finanţări sau investiţii adiţionale.
„Dan Air a publicat programul de iarnă unde sunt evidenţiate zboruri în afara orelor de program actuale ale aeroportului întrucât programul propus este singura variantă prin care Aeroportul Braşov se poate autofinanţa, de aceea am alocat şi a doua aeronava pentru operarea de pe Aeroportul Braşov, pentru a ne asigura că acest aeroport va rămâne viabil.
Fără cooperarea autorităţilor şi fără implementarea unor soluţii simple care sunt propuse de către Dan Air se conturează un viitor sumbru pentru cel mai nou aeroport din România„, se mai precizează în document.
Peste 40 de mii de călători au folosit Aeroportul Brașov de la înființare / 80% sunt români
Cetățenii români reprezintă majoritatea pasagerilor care au zburat de la și spre aeroportul din Brașov în primele trei luni de operațiuni, anunță Boardingpass.ro.
Aeroportul din Brașov a devenit operațional la jumătate lunii iunie 2023, iar până în data de 18 septembrie 2023 acesta a fost tranzitat de 43.790 de pasageri.
Dintre aceștia, 22.510 pasageri au zburat de pe aeroportul din Brașov spre destinații internaționale, potrivit datelor obținute de BoardingPass de la Poliția de Frontieră.
Din numărul total de persoane înregistrate de Poliția de Frontieră la punctul de la aeroportul Brașov, 2.590 de persoane provin din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, potrivit G4Media.
Referitor la situația pe cetățenii, dintre pasagerii cetățeni ai statelor UE, 80% din valorile de trafic au fost reprezentate de pasageri care au cetățenie română, confirmă Poliția de Frontieră.