Un loc minunat: Valea Ucea Mare din Muntii Fagaras

Last Updated on iunie 25, 2014

Gîrdomanu, una, dintre cele mai sălbatice muchii nordice făgărăşene, este prins ca într-un cleşte de văile Ucea Mare la vest şi Ucişoara la est.

Cele două văi surori – avîndu-şi obîrşiile sub creasta principală făgărăşană şi flancate în exterior de Muchia Tărîţa (vest) şi Muchia Viştea Mare (est) -îşi unesc destinul în confluenţa de la capătul crestei Gîrdomanului, la altitudinea de 650 m.

În partea superioară – la golul alpin – ambele văi au caracter glaciar, cu profil transversal în formă de U. La obîrşie, Ucea Mare este o vale largă, cu o căldare glaciară adiacentă, Căldarea Corăbiei, la est.

Ucişoara, dimpotrivă, este o vale îngustă. În zona de pădure, ambele văi se îngustează, astfel că profilul lor transversal are forma de V ascuţit, cu versanţi foarte înclinaţi, fapt ce a împiedicat accesul în munte pe aceste văi. (sursa: Ilie Fratu şi Octavian Fratu)

(foto: Caba Dan via The best landscapes of Romania)

munti

Previous Story

Vezi aici un Video cu Centrul Brasovului in 1992 :)

Next Story

Oameni ai Brasovului. Sotia: “De 45 de ani suntem casatoriti. Sfaturile pentru persoanele casatorite sunt: multa intelegere reciproca si nu concurenta ci parteneriat, nu ca unul e mai grozav decat celalalt. Asta e ce a fost la noi.”