Se redeschide Cetățuia Brașov. „Așteptarea a luat sfârșit! Pentru prima dată după anul 2015, Cetățuia Brașov își deschide porțile!”

Last Updated on august 31, 2023 Centrul Cultural Apollonia anunță că cetățuia Brașovului va fi redeschisă pe 8 septembrie. După ani de procese, Cetățuia a revenit în proprietatea Primăriei.

Centrul Cultural Apollonia: „Așteptarea a luat sfârșit! 🥳
Pentru prima dată după anul 2015, Cetățuia Brașov își deschide porțile!

Se redeschide Cetățuia Brașov. „Așteptarea a luat sfârșit! Pentru prima dată după anul 2015, Cetățuia Brașov își deschide porțile!” 1

Vă așteptăm pe 8 și 9 septembrie la Cetățuie, pentru a crea împreună o punte între arta medieval-renascentistă și vibrația prezentului, încurajând, în același timp, un nou fel de a fi: cel ecologic. ♻️ 🌿”

Se redeschide Cetățuia Brașov. „Așteptarea a luat sfârșit! Pentru prima dată după anul 2015, Cetățuia Brașov își deschide porțile!” 2

Am început lucrările de pregătire, astfel încât să eliminăm din vegetația spontană și, totodată, am actualizat expertiza pentru punerea în siguranță. Sunt două etape pe care le avem în vedere: punerea în siguranță, etapă care ar trebui să dureze câteva luni de zile, și, totodată, lucrările mai ample de consolidare”, spunea primarul Brașovului, Allen Coliban, în luna iulie a acestui an, potrivit B1 Tv.

Cetatea a fost preluată de Primăria Braşov în luna iulie, după ce, la sfârșitul lunii mai, Guvernul a aprobat hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei susţin că au în plan organizarea „Săptămânii porților deschise la Cetățuia de pe Dealul Straja”.

Scurt istoric al Cetății Brașovului de pe Dealul Straja

La începutul secolului XV, pe dealul Schlossberg (Straja), cel pe care azi se află cetatea, departe de zidurile cetății, se găsea un turn de veghe care a fost completat în anul 1524, când a fost clădit din piatră și cărămidă turnul în formă de potcoavă, care-i constituie și azi nucleul, scrie Newsweek.

Poziția sa permitea supravegherea până departe a întregii zone de răsărit, dar și a incintei cetății. Avea scopul de supraveghere a drumului comercial care venea de la Bran și intra în cetate pe Poarta Vămii.

Datorită rigurozității administratorilor de atunci ai orașului, un document al vremii ne spune că, pentru ridicarea turnului, au fost alocați 650 de florini.

În timp, extinderea construcției i-a făcut pe localnici să-i spună Cetățuia. În anul 1529, în timpul luptelor dintre regele Ferdinand și János I pentru tronul Ungariei, cetatea este ocupată și distrusă de armata lui Petru Rareș (n. 1483 – d. 1546, domn al Moldovei).

Nucleul fortificației de azi a fost ridicat din piatră prin anul 1550, de trupele habsburgice
În 1551, regele Ungariei, Ferdinand I de Habsburg, și-a extins influența și asupra Transilvaniei, fapt materializat prin instaurarea unui regim militar în teritoriul controlat de trupele imperiale conduse de generalul Giovanni Battista Castaldo.

Contele de Arco, subaltern al lui Castaldo, a ordonat extinderea fortăreței brașovene între 1552-1554.
În 1611 este amenajat un șanț cu apă și un val de pământ pentru apărarea ansamblului.

Cu toate acestea, în 1618, un incendiu provoacă mari stricăciuni, iar construcția este refăcută aproape în întregime în 1625. Doi ani mai târziu, în 1627, începe săparea unei fântâni, iar lucrătorii au străpuns straturile de pământ și calcar până la adâncimea de 81 de metri. Dar acum Cetățuia avea apă.

În 1630, zidurile de apărare sunt completate cu patru bastioane și aceasta este configurația care s-a păstrat până azi.
Fortificația patrulateră cu bastioane italienești în colțuri, deasupra cărora au fost construite turnuri de apărare, a avut o singură intrare accesabilă printr-un pod mobil.

Prin secolul al XVII-lea cetățuia și-a pierdut din importanță și a fost folosită ca depozit, apoi a servit drept cazarma plăieșilor (grăniceri) – în acea vreme dealul s-a numit Dealul Plăieșilor. În 1688, aici s-au refugiat din fața habsburgilor o parte dintre brașoveni.

În 1690, armatele imperiale s-au stabilit în cetate, și mulți ani la rând au asuprit orașul. Au fost defrișate viile din jurul cetății, pentru a asigura observarea nemijlocită a pantelor dealului.
Cetatea s-a dovedit a fi un adăpost sigur mai ales pe timpul răscoalelor din perioada principelui Rakoczi (1676-1735).
În 1773, Iosif al II-lea (unul dintre fiii Mariei Tereza de Austria, pe care ea l-a asociat la putere în anul 1765) a ordonat refacerea cetății, iar după nouă ani a oferit-o orașului spre cumpărare. Orașul nu a cumpărat-o și o perioadă a funcționat ca închisoare pentru prizonierii turci și francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secție pentru cei cu simptomele bolii.
Cheltuielile mari de întreținere au determinat orașul să dăruiască cetatea Mariei Tereza (împărăteasă a Austriei între anii 1740 și 1780).

În urma procedurilor administrative, existente la momentul respectiv, la data de 05 aprilie 1938 s-a încheiat Contractul de schimb între municipiul Brașov și statul român prin Ministerul Apărării Naționale prin care „Statul Român dă Municipiului Brașov Cetățuia Straja, iar în schimb, Municipiul Brașov dă Statului Român prin Ministerul Apărării Naționale, cazarma „Regele Ferdinand I.

Previous Story

Urmează și la Aeroportul Brașov? Un avion n-a putut decola din Cluj pentru că pasagerii erau prea grei. 15 dintre ei au fost dați jos

Next Story

Aeroportul Braşov, un nou program: 06.00 – 23.00. Romatsa decide. Zboruri către Budapesta cu Wiz Air și Paris cu Lufthansa