Last Updated on august 10, 2023 Pentru că nu are bani să plătească pensiile speciale, Guvernul a anunțat o serie de măsuri pentru a face rost de bani. Măsuri de economisire, spun guvernanții, măsuri care desființează instituții, spune primarul Allen Coliban. Miercuri, 9 august, primarul Allen Coliban, managerii celor 5 instituţii de cultură aflate în subordinea Consiliului Local, respectiv Opera Braşov, Filarmonica Braşov, Teatrul Sică Alexandrescu, Teatrul Arlechino şi Centrul Cultural Apollonia, au organizat o conferinţă de presă în care au anunţat că au semnat şi o petiţie online, „Opriţi distrugerea CULTURII!”, lansată de directorul artistic al Teatrului Municipal Miercurea Ciuc, Vladimir Anton.
Allen Coliban: „În țara în care pantofii premierului costă mai mult decât salariul lunar al unui director de teatru sau de filarmonică, cam la nivelul de „cârpă de șters pantofii” este respectul pe care guvernul îl arată Culturii.
Executivul trebuie să explice în fața românilor, dar și a Europei, dezastrul reprezentat de deficitul bugetar. În loc să vină cu soluții, face o cacialma ce pune pe butuci cultura la nivel local – acesta este impactul direct al OUG aflat mâine pe masa guvernului.
Concret, 31% din veniturile proprii ale Municipiului Brașov, adică aproape 208 milioane de lei, au fost cheltuite în 2022 pentru cultură, sport și recreere. Zeci de mii de brașoveni, dar și turiști, s-au bucurat de redeschiderea Băncii de Cultură Apollonia, de evenimentele organizate de Filarmonica Brașov, de Opera Brașov, de Teatrul Sică Alexandrescu, de Teatrul Arlechino și de cele 50 de proiecte finanțate prin ghidul de cultură.
Guvernul vrea să impună din pix, fără nicio analiză și cu o flagrantă încălcare a principiului autonomiei locale, un prag de 7,5% pentru acest capitol. Adică un sfert din cât am cheltuit anul trecut. Este neconstituțional, este abuziv! Foarte probabil se va face de râs odată cu anularea ulterioară a acestei Ordonanțe, însă, ea va produce efecte din prima zi a adoptării.
Care sunt aceste efecte la nivelul Brașovului? Conform formei propuse, ar trebui să desființăm toate subordonatele cu mai puțin de 50 de angajați: Centrul Cultural Apollonia și Teatrul Arlechino, Grădina Zoologică, Serviciul Salvamont, Direcția pentru Administrarea Infrastructurii Sportive, Clubul Sportiv Municipal Corona, Serviciul Câini Fără Stăpân și Serviciul de Termoficare.
Din punct de vedere al bugetului pentru 2024, ar trebui să reducem cu 75% cheltuielile pentru cultură, sport și recreere. Domnule Ciolacu, spuneți-ne dumneavoastră, cam cum ați gândit să facem asta? Reducând la un sfert numărul artiștilor sau durata simfoniilor? Sau să facem cultură doar 3 luni pe an?
Nu este o glumă. Este disprețul pe care guvernul îl arată culturii și o mână băgată adânc într-un buzunar care nu este al lor – cel al bugetelor locale. Este o cacialma care nu păcălește pe nimeni – prin astfel de măsuri nu se acoperă gaura imensă din bugetul național.
Fac un apel către toți primarii, indiferent de partid, să adopte o poziție fermă în apărarea Culturii, înainte ca guvernul să-i „pună cruce” prin adoptarea acestei Ordonanțe”.
Teatrul Arlechino şi Centrul Cultural Apollonia ar trebui desfiinţate
Reprezentantul municipalităţii braşovene a menţionat că aplicarea în forma actuală a proiectului de Ordonanţă de Guvern ar însemna, la nivelul municipiului Braşov, desfiinţarea a două instituţii de cultură – Teatrul Arlechino şi Centrul Cultural Apollonia – dar şi reduceri ale bugetelor celorlalte instituţii de cultură din subordinea Consiliului Local.
Astfel, de la un buget care reprezenta 31,12% din veniturile proprii pentru capitolul Cultură, Recreere, Religie şi Sport, conform proiectului de ordonanţă, sumele care pot fi alocate acestui capitol pot reprezenta maxim 7,5% din veniturile proprii, ceea ce ar duce la imposibilitatea finanţării culturii la nivelul actual, atât a instituţiilor publice, cât şi a operatorilor culturali privaţi.
„În special teatrul pentru copii, care funcţionează pe o structură de personal subdimensionată, deci cu un număr mai mic de 50 de persoane, şi suntem puşi în situaţia de a fi desfiinţaţi. Suntem singura instituţie de profil dedicată copiilor, cu un profil specific, particular, teatru de păpuşi şi marionete”, a declarat Mihaela Soloceanu, directorul Teatrului Arlechino, conform bzb.ro.
Pe de altă parte, Horia Mihail, directorul Centrului Cultural Apollonia, care şi-a deschis porţile la sfârşitul lunii iulie, a declarat că „această ordonanţă loveşte nu numai în instituţiile de cultură, ci loveşte în întreaga ţară, deoarece în afara angajaţilor instituţiilor publice care vor avea de suferit, vor avea de suferit în primul rând comunităţile, indiferent de zona de care vorbim”.
„O națiune fără sănătate, o națiune bolnavă, o națiune needucată și o națiune incultă, moare! Sunt Horia Mihail, manager al Centrului Cultural Apollonia, dar în primul rând pianist. O națiune nu poate exista atâta vreme cât nu avem grijă de cei care vin în urma noastră – vorbesc de generația tânără – iar prin subfinanțarea culturii, a educației culturale, a educației și a sănătății, cum spuneam mai devreme, ne vom îmbolnăvi foarte, foarte puternic, iar șansele de supraviețuire vor fi destul de reduse.
Părerea mea este că această ordonanță lovește nu numai în instituțiile de cultură, ci lovește în întreaga țară, deoarece în afara angajaților instituțiilor publice care vor avea de suferit, vor avea de suferit în primul rând comunitățile, indiferent de zona de care vorbim”, a subliniat Horia Mihail, directorul Centrului Cultural Apollonia, conform mytex.ro.
În urmă cu câteva zile, odată cu apariţia proiectului de ordonanţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare, 50 de manageri de instituţii de cultură au transmis un memoriu adresat primului ministru, prin care solicită modificarea sau eliminarea anumitor dispoziţii din proiectul de ordonanţă de urgenţă care ar duce la colapsul sectorului cultural.
Totodată, unul dintre semnatari, directorul artistic al Teatrul Municipal Miercurea Ciuc, Vladimir Anton, a iniţiat şi o petiţie care a strâns, în cele 5 zile de la lansare, peste 21.000 de semnături ale oamenilor de cultură, dar şi a iubitorilor de cultură.