Last Updated on iulie 31, 2023 Aeroportul Brașov a intrat într-o competiție dură cu aeroporturile Sibiu, Otopeni, Cluj, Târgu-Mureș. Fără companii mari, doar cu chartere, este greu de crezut că aeroportul va funcționa. . Specialiștii consultați de Panorama explică ce șanse mai sunt pentru ca acest nou obiectiv de infrastructură să nu aibă soarta altor investiții care au rămas la nivel de „muzeu”. Aeroportul Brașov avea o șansă mare dacă avea și terminal cargo. Transportul de mărfuri este o sursă sigură de venit.
Gabriel Bobon, fondatorul platformei boardingpass.ro, a comparat conectivitatea care există deja în Sibiu și a arătat astfel de ce ar fi nevoie pe Brașov de un operator mare:
„La Sibiu, de exemplu, zboară Lufthansa și Austrian, care au legături de oriunde în Europa sau chiar în afara Europei. Și ai conectivitatea inclusă astfel, cumperi un bilet și ai toate zborurile pe el. Plecând pe ruta asta, sosind de la Sibiu și plecând de la București, ai un avantaj imens, pentru că ai foarte multă flexibilitate.
Asta e ce are nevoie un pasager. Dacă zbori o dată pe săptămână pe Brașov, e greu să faci trafic și să fii competitiv cu alte aeroporturi care sunt apropiate de Brașov și care sunt în orașe unde poți vizita multe lucruri”.
Un alt motiv pentru care Brașovul pare că n-are șanse să scoată capul în lumea aviatică prea curând este concurența acerbă de pe piață. Chiar dacă pentru turiștii de weekend, care stau blocați pe Valea Prahovei în mașini, distanța pare imensă din Capitală până „orașul de sub Tâmpa”, pentru companiile aeriene densitatea de aeroporturi internaționale este una foarte mare pe un spațiu mic.
„Piața dictează, iar Brașovul are concurență de la Otopeni, Cluj, Târgu-Mureș. Se va face ușor, ușor autostrada până la Cluj, se face A13 în vreo 5-6 ani. Iar la Cluj ai mult mai multe conexiuni și companiile aeriene se uită și la chestia asta. Cât de mare e piața de la Brașov, câți sunt? Merită pentru o companie să bage curse acolo? Răspunsul de cele mai multe ori este nu”, a explicat Ionuț Ciurea de la Pro Infrastructura.
Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav va avea şi transporturi cargo
Pe lângă cursele de pasageri, Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav va fi utilizat şi pentru transporturi de marfă sau militare. Anunţul a fost făcut de către directorul Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, Alexandru Anghel (foto), în interviurile Biz Braşov.
Astfel, el a menţionat că în săptămâna 31 iulie – 5 august vor fi discuţii privind modul în care se vor organiza circuitele pentru cursele cargo. „Este cerere mare pentru transportul cargo. Sunt persoane care au găsit soluţii pentru a expedia marfă de la Braşov, dar şi pentru a aduce marfă la Braşov, scrie Biz Brasov.
În zona Braşovului este multă industrie, iar pentru avea transporturi cargo de la Bucureşti, trebuie să treci prin Valea Prahovei. Transportul cargo nu presupune amenajarea unor depozite mari la aeroport. Operaţiunile specifice se pot face la producător, unde se sigilează coletele şi se fac documentele de transport, Apoi, mărfurile sunt aduse la aeroport şi se încarcă direct în avion”, a explicat Anghel.
Coletele pot fi trimise şi cu avioanele de pasageri
Reprezentantul Regiei Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav a mai spus că tendinţa actuală la nivel mondial este de a fi transportate comenzile online, iar acestea pot fi încrăcate chiar şi în calele avioanelor de pasageri. „Nu sunt volume foarte mari şi, de multe ori, calele nu mai sunt ocupate cu bagajele pasagerilor. În aceste condiţii, companiile au început să pună la dispoziţie calele pentru transportul de marfă. Sunase cineva care a spus că poate trimite în fiecare zi ciuperci în Italia, unde sunt la mare căutare”, a explicat Anghel.