Brașov. Explicații pentru carambolul cu 16 autovehicule. Șofer: „M-a lovit și m-a întors și eram iar cu fața spre Brașov…La mijlocul podului am dat de gheață”

Last Updated on decembrie 4, 2022 Primăria  Brașov acuzată că nu a dat cu nimic pe drum, șoferii acuzați că s-au comportat mai rău ca niște începători. O combinație care a dus la un carambol cu 16 autovehicule la ieșire din Brașov, spre Predeal, duminică dimineață. Și e de abia 4 decembrie.

Șoferii spun că era sticlă pe jos, în jurul orei 8:30, pe podul din zona Dârste. Accidentul s-a produs la coborâre. Primul conducător auto, o femeie, a simțit că alunecă și a frânat. Doar că manevra a dus-o pe a doua bandă, unde era o altă mașină, pe care a împins-o în parapet. Tot sensul de mers spre Predeal s-a blocat. Rând pe rând, încă 15 autoturisme s-au ciocnit. Niciunul dintre șoferi nu a reușit să frâneze din timp, anunță Stirile Pro Tv. 

Brașov. Explicații pentru carambolul cu 16 autovehicule. Șofer: „M-a lovit și m-a întors și eram iar cu fața spre Brașov...La mijlocul podului am dat de gheață” 1

Șofer:M-a lovit și m-a întors și eram iar cu fața spre Brașov, am văzut prea puțin ce s-a întâmplat, dar au tot trecut pe lângă mine și s-au ciocnit. La mijlocul podului am dat de gheață”.

Brașov. Explicații pentru carambolul cu 16 autovehicule. Șofer: „M-a lovit și m-a întors și eram iar cu fața spre Brașov...La mijlocul podului am dat de gheață” 2

Șofer:Am pus frână, mașina nu se oprea nicicum. Era un polei… ca pe gheață. Am luat balustrada de aici de pe margine, în ideea ca să încetinesc să nu intru în respectivii. Mașina nu a avut mai mult de 15km/h”.

Brașov. Explicații pentru carambolul cu 16 autovehicule. Șofer: „M-a lovit și m-a întors și eram iar cu fața spre Brașov...La mijlocul podului am dat de gheață” 3

Șofer:La un moment dat, ambulanța s-a oprit, s-a tamponat în parapet și eu am intrat în el. Am mers sanie în el”.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov: „Se pare că, din cauza chiciurei, care a fost după ora opt dimineața, s-a produs acest accident. Așteptăm și noi Poliția să ne comunice care este rezultatul evaluării și, în funcție de asta, vom lua și noi deciziile, dacă este cazul, împotriva operatorului de deszăpezire”.
Reprezentanții Primăriei Brașov susțin că pe locul în care s-a produs un carambol de proporții se împrăștiase material antiderapant

Potrivit oficialilor municipalității, care au solicitat în această dimineață situația de lucrări operatorului care se ocupă de deszăpezire, utilajele împrăștiaseră material antiderapant pe acel tronson de drum în jureul orei 5.45.

Potrivit operatorului, la ora 5.43 mașina de deszapezire era pe pasajul de la Dârste și împrăștiat material antiderapant. Așteptăm constatările Poliției și, în funcție de concluzii, vedem dacă este cazul sa ne îndreptam împotriva operatorului de deszapezire”, au precizat oficialii Primăriei Brașov, anunță BizBrasov.

Brașov. Explicații pentru carambolul cu 16 autovehicule. Șofer: „M-a lovit și m-a întors și eram iar cu fața spre Brașov...La mijlocul podului am dat de gheață” 4

Titi Aur, sfaturi pentru a evita un carambol precum cel cu 16 maşini din Brașov

„Cei care conduceau acum cu siguranță nu erau niște începători sau niște teribiliști, în sensul de viteză excesivă, alcool, droguri. Erau cetățeni normali, șoferi normali, care circulau teoretic normal, dar care nu au știut niște lucruri”, a spus Titi Aur la Digi24.

„Primul lucru: pe pod apare poleiul mult mai repede, mult mai ușor. Când suntem în jurul temperaturii de zero grade, apare poleiul, mult mai ușor, mult mai repede decât pe asfaltul normal. Pentru că pământul are inerție termică mare și când vine frigul din aer nu reușește să înghețe apa de pe asfalt.

Dar podul fiind mult mai subțire, și bate vântul și pe dedesubt, se răcește mult mai repede și la minus un grad, minus 2 grade apare poleiul, apare gheața neagră. Acest lucru se învață la cursul de conducere defensivă. Din păcate nu și la școala de șoferi”, a explicat el, potrivit brasov.net.

Al doilea lucru care s-a întâmplat acolo a fost, să zic, efectul de turmă. Adică dacă ceilalți merg atât de tare și ceilalți merg atât de aproape față de mașina din față, înseamnă că pot. Ei nici măcar nu s-au gândit la asta, pentru că nimeni nu i-a instruit, nimeni nu le-a spus nicăieri despre efectul de turmă.

Pentru că educația din punct de vedere al siguranței rutiere la noi este la pământ. Faptul că am permis de conducere și știu să trag de volan și mai știu și care e frâna nu înseamnă că sunt bun de șofer. Aici vorbim de conducere defensivă, conducerea defensivă, ne învață astfel de lucruri”, a adăugat Titi Aur.

Când intru pe pod, știu că s-ar putea să fie polei. Asta înseamnă că reduc viteza, că sunt mai atent, eventual testez puțin aderența. Pun piciorul pe frână când nu am pe cineva chiar în coasta mea sau foarte aproape și îmi verific aderența, pentru că pedala de frână îmi transmite dacă am sau nu aderență.

Dacă pedala de frână tremură puțin când apăs pe frână, înseamnă că una sau mai multe roți au fost la limita blocării. Asta înseamnă că eu, șoferul instruit, știu că acolo am aderență mică, reduc viteza foarte mult, măresc distanța față de mașina din fața mea. Asta înseamnă că mă gândesc la ce fac”, explicat Titi Aur.

„Mașina este o armă, dacă nu știu să o stăpânesc. Mașina produce victime și atunci eu, cel de la volan, trebuie să fiu responsabil”, a adăugat el.

Previous Story

(Foto) Accident Brașov. Carambol cu 15 mașini și o ambulanță. ”Gheața neagră”

Next Story

Brașov. 5 focuri de artificii de Revelion