Daca nu l-ai ascultat povestind pe pr. prof. dr. Vasile Oltean …. iti spunem ca ai pierdut ceva minunat :) Vezi aici 7 MOTIVE pentru care trebuie sa vizitezi Prima Scoala din Romania, in Scheii Brasovului

Last Updated on iunie 14, 2014

Daca nu l-ai ascultat povestind pe  pr. prof. dr. Vasile Oltean  …. iti spunem ca ai pierdut ceva minunat 🙂 Vezi aici 7 MOTIVE pentru care trebuie sa vizitezi Prima Scoala din Romania, in Scheii Brasovului

1. Construită în 1495 cladirea muzeului păstrează elementele stilului baroc de la modificările care i-au fost aduse în anii 1760.

prima-123

2. Sala de clasă “Anton Pann”

Aminteşte nu numai de popasurile repetate ale marelui povestitor Anton Pann, dar şi de şcoala veche, atestată de cronica locală la anul 1495.

11

3. Sala “Diaconul Coresi”

Diaconul Coresi şi colaboratorii săi (Călin, Mănăilă, Şerban Coresi, Toma, protopopii Iane şi Mihai ş.a.) au realizat cele dintâi cărţi de circulaţie în limba română, făcând posibilă biruinţa definitivă a scrisului în limba poporului, tipărirea între anii 1556-1588 a cea 40 titluri de carte în sute de exemplare, care s-au răspândit în toate ţinuturile româneşti, consfinţind astfel unitatea spirituală a acestui popor.

222

4. Sala “Cartea şi Cărturarii braşoveni”

Slujind în egală măsură şcoala şi biserica, dascălii braşoveni au creat valori care au menţinut nestinsă flacăra de cultură din Scheii Braşovului. Copişti, traducători, creatori de limbă literară, muzică şi artă, ei sunt reprezentaţi în această sală prin câteva dintre valorile adăpostite în arhiva istorică a muzeului.

333

5. Sala “Cartea, factor de unitate naţională”

In condiţii medievale, obligaţi să trăim despărţiţi arbitrar în ţinuturi diferite, cartea şi limba ei română a ţinut laolaltă unit spiritual acest popor. In acesta sala sunt expuse ca argument cele mai valoroase monumente de limbă română medievală.: „Biblia de la Bucureşti” (1688), „Cazania lui Varlaam” (1643), „îndreptarea legii” de la Târgovişte (1652) etc.

4444

6. Sala cu vatră

Un mic colţ etnografic reprezentat de vatră, icoane pe sticlă şi obiecte casnice specifice Scheiului, permit vizitatorului o impresie afectivă pentru cunoaşterea tradiţiilor locale. Se recunoaşte cu uşurinţă caracterul sătesc al Scheiului în perioada medievală, comun tuturor satelor de la periferia cetăţilor, care îşi durau o biografie aparte, nevoiţi să reziste cu greutate vitregiilor de tot felul.

555

7. Asculta povestirile pr. prof. dr. Vasile Oltean 

oltean-123

Contact

Muzeul “Prima Scoala Romaneasca”
Piata Unirii nr.2-3, BRASOV – Romania
Tel.: 0268/511.411, 0722.435.134

Previous Story

Fitch a confirmat ratingurile primariilor din Brasov si Oradea

Next Story

Vedere 10 Carpazi fiori (Romania) che renderanno la vostra giornata migliore :)