Last Updated on septembrie 2, 2021 Erau speranțe mari pentru un oraș cu parcuri, o dată cu victoria primaului ecologist. Speranțele au dispărut chiar dacă se mai trezește câte un singuratic care vrea parc aproape de el și nu prin pădure, alături de urși. Primarul a promis pentru luna septembrie un studiu privind parcurile dar tot același primar a promis un audit la Primărie, audit pe care a uitat să-l mai prezinte.
Pe grupul de Facebook Avantgarden 3 Brașov, Oliviu P. a scris: „Un parc in zona Avantgarden Bartolomeu!!!!! Dupa cum probabil ati observat, cartierul este in continua extindere (un lucru imbucurator, de altfel), numarul de locuitori in continua crestere iar in zona nu exista parcuri sau macar zone care vor ramane cu certitudine si in mod oficial spatii verzi.
Avem micul parc, emblematic pentru Avantgarden, din centrul cartierului (din cate stiu in proprietatea Maurer Imobiliare, care insa nu reuseste sa “absoarba” numarul tot mai mare de copii sau de adulti care si-ar petrece timpul in afara propriului apartament.
Exista inca o zona lipsita de constructii, din cate stiu eu in proprietatate privata, la marginea cartierului, inspre Brintex-Auschan, cuprinsa intre cartierul Avantgarden si Strazile Fanarului si Institutului. In acest moment aici se afla un foarte pitoresc lan de porumb si o zona inierbata pe care se mai parcheaza.
Aceasta zona s-ar preta perfect pentru reallizarea unui parc, suficient de mare ca sa deserveasca intregul cartier si care sa protejeze locuitorii de zgomote si poluanti si sa le ofera un spatiu de relaxare.
Din cate imi amintesc, printre promisiunile electorrale ale actualului primar al Brasovului se numara si realizarea de noi spatii verzi. Cred ca aceasta zona se preteaza pentru asa ceva iar cartierul Avantgarden3 Brasov are mare nevoie de cel putin un parc.
Nu cunosc situatia juridica precisa, actuala, a acestui teren sau ce se intentioneaza sa se intample cu acesta, insa desemnarea sa permanenta ca spatiu verde mi se pare ideala si necesara pentru locuitorii acestui cartier.
Poate oare primaria sa achizitioneze acest teren (daca nu cumva este deja in domeniul public) pentru realizarea unui parc?
In masura in care considerati ca este util/necesar un spatiu verde care sa deserveasca cartierul, cred ca ar trebui sa initiem o petitie catre primarie, in acest sens. Sa ii dam primarului nostru (fie ca l-am votat fie ca nu) si administratiei locale sansa sa arate ca le pasa de mediu, de sanatatea si de confortul locuitorilor.
Ce spuneti? Am vazut ca unele petitii initiate pe acest grup au avut succes.
P.S.
Pentru cei interesati de domeniul investitiilor/afacerilor imobiliare, un argument puternic il reprezinta cresterea sau mentinerea valorii imobiliare a proprietatiilor, care altfel ar putea fi puternic afectata datorita densitatii mari a constructiilor raportata la spatiile verzi existente. 🙂”
există chiar și o petiție semnată de aproape 1500 de persoen: VREM PARC ÎN BARTOLOMEU-AVANTGARDEN
Florin Birta, primar Oradea: „ORADEA VERDE
Modernizarea Parcului Petőfi și amenajarea unui nou parc în Oradea.
✅ Parcul Petőfi
Dacă în etapa trecută de finanțare am reușit să transformăm pe fonduri europene anumite zone degradate din oraș, precum Coridorul verde Barcăului, Parcul I. Bogdan sau cel din zona Grigorescu în spații verzi amenajate corespunzător, în această perioadă de finanțare, finanțatorul ne permite să reabilităm și parcurile pe care deja le avem în oraș. Astfel, primul studiu de fezabilitate finalizat este cel pentru modernizarea Parcului Petőfi. Va urma organizarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, estimând că anul viitor în primăvară să înceapă efectiv lucrările.
✅ Un nou parc, în suprafață de 2466 mp, se va amenaja la intersecția dintre străzile Matei Corvin și Rectorului.
Terenul pe care se va amenaja noul parc a fost transmis din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Oradea prin Hotărârea Guvernului nr. 75/2020. Construcțiile aflate pe acest teren au fost deja demolate, ele aflându-se într-o stare avansată de degradare.
Prin acest parc se va realiza un spaţiu urban modern, un loc prielnic pentru odihnă, pentru activităţi de joacă şi activități sportive.
Suprafața verde amenajată va fi de 1.535,45 mp, suprafața de alei asfaltate – 210, 21 mp, suprafață loc de joacă – 367,70 mp și terenul multifuncțional de sport – 352,64 mp.
Valoarea totală a investiției este de 2.105.730,77 lei (inclusiv TVA)”.
Emil Boc, primar Cluj: „Clujul Verde: Am semnat contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec
Am semnat astăzi contractul de proiectare și execuție pentru „Reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec”, care se întinde pe o suprafață de 3.125 mp. Investiția propusă urmărește revigorarea parcului prin realizarea unor sectoare de odihnă, zone pentru mișcare și exerciții fizice, spații de joacă pentru copii. Biodiversitatea Canalului Morii și cadrul natural vor fi păstrate intacte prin crearea și amenajarea unor zone verzi de recreere. Ameliorarea peisajului urban se va asigura prin diversitatea tipurilor de arbori – vegetație arborescentă și arbustivă.
Rețeaua de iluminat public va fi modernizată cu aparate de iluminat cu tehnologie LED iar sistemul de irigație va funcționa prin aspersiune. Dotarea cu mobilier urban nou presupune grupuri de mese cu bănci – utilizate pentru joc de şah – mese de ping-pong, complex modern de joacă pentru copii – confecţionat pe structură de lemn – echipamente de fitness și cişmele.
Accesibilitatea persoanelor cu dizabilități va fi asigurată prin amplasarea unor bănci cu spătar, fără brațe laterale. Se va amenaja un rastel de biciclete de 13 m lungime, racordat la reţeaua de curent electric, iar întreaga suprafață a parcului va fi monitorizată de un sistem de supraveghere video.
Reamenajarea și extinderea spațiilor verzi din municipiu reprezintă o prioritate a municipalității. Până în 2030 ne-am propus plantarea a peste 100.000 arbori, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, crearea și extinderea zonelor verzi în oraș – 190 ha și amenajarea de coridoare verzi-albastre în concordanță cu direcția verde europeană”.