Last Updated on august 9, 2021 Tot mai mulți urși ies la drum pentru a cerși mâncare. Pădurile tăiate și invadate de turiști îi obligă pe urși să iasă la drumul mare.
Catalina S.: „In drum spre casa Pe șoselele României, undeva înainte de Codlea / BRASOV”
În multe regiuni ale Europei, urșii au dispărut de mult. În altele, precum România, s-au înmulțit peste măsură, după părerea unora. Numai că și în nordul Spaniei, în pădurile din regiunea Cantabria, populația de urs brun este în creștere.
Roberto Hartasanchez, activist al Asociației FAPAS și asociația sa vor să identifice urșii suspecți și să le observe comportamentul pentru a interveni, dacă va fi necesar. Știe și de animalele care și-au pierdut instinctul de frică în fața oamenilor.
„Există din ce în ce mai puține ferme în sate. Pajiștile și pășunile se integrează acum în păduri. Deci, multe sate sunt chiar în mijlocul pădurilor, iar ursul nu iese cu adevărat din pădure când se apropie de o așezare. Rămâne în habitatul său. Este important să analizăm mai atent ceea ce se întâmplă cu adevărat aici, în loc să dăm vina pe animale pentru orice lucru care nu merge bine”, spune Roberto Hartasanchez, activist al Asociației FAPAS, potrivit Digi 24.
Pentru a ține urșii în afara satelor, ecologiștii vor să se asigure că animalele găsesc hrană suficientă departe de așezări. De aceea, Roberto și colegii săi plantează pomi fructiferi în poieni.
„În următoarele decenii, vrem să facem posibilă coexistența urșilor și a oamenilor. Vrem să sensibilizăm oamenii ca să înțeleagă că locul urșilor este aici, la fel cum este și locul nostru, iar incidentele sunt foarte rare”, spune Roberto.
Creșterea gradului de conștientizare poate risipi frica. Se pare că dragostea pentru urși este o chestiune de perspectivă și de distanțare adecvată.