Brasov: In 2015, Cetatea Feldioara ar putea deveni una dintre atractiile turistice ale judetului

Last Updated on mai 31, 2014

Anul acesta vor continua lucrările de reabilitare la Ce­tatea Medievală din localitatea bra­şoveană Feldioara. O primă finanţare, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost asigurată de la bugetul Consiliului Judeţean Braşov. 

 cetatea-feldioara

Lucrările totale de investiţii vor costa aproape cinci milioane de euro. Edilii speră ca până în anul 2015 să finalizeze acest proiect şi să includă obiectivul istoric în circuitul turistic şi cultural, Cetatea Feldioara fiind în patrimoniul naţional. Obiectivul se află într-un stadiu avansat de degra­dare, riscând să dispară fizic din cauza faptului că unii localnici îşi con­struiau casele cu ma­te­riale din piatră „recoltate” din zidurile obiec­tivului.

Primarul co­munei, Sorin Taus, a spus că re­facerea Cetăţii face parte dintr-o strategie de valorificare a monu­mentelor istorice, în plan fiind şi reconstrucţia bisericii fortificate din Feldioara, construită în secolul al XIII-lea şi a celei din satul Rotbav.

Materiale speciale pentru reabilitatea monumentelor 

Echipele de lucru care se ocupă de restaurarea Cetăţii Feldioara utilizează, în vederea conferirii aspectului medie­val, materiale speciale, similare celor de epocă, dar care sunt şi rezistente la intemperii.

Până când condiţiile me­teoro­logice le-au permis, constructorii au realizat „injecţii” de beton pentru consolidarea zidăriei şi au folosit un var special din Munţii Dolomiţi. De ase­menea, piatra utilizată a fost „se­lecţionată” astfel încât să semene cât mai mult cu aceea originală, iar pentru tur­nurile de pază a fost adus lemn de brad, aşa cum acestea fuseseră con­struite în trecut. ( sursa: mytex.ro)

Lucrări complexe şi dificile 

Constructorii spun că restaurarea şi consolidarea sunt, însă, extrem de dificile, deoarece pereţii Cetăţii sunt extrem de şubrezi şi, cel puţin în prima fază de lucru, riscau să se prăbuşească oricând.

Până de curând, şantierul s-a aflat în conservare, iar în această primăvară, când condiţiile meteorologice au fost favorabile, lucrările au fost reluate. Printre altele, au fost executate săpături cu supraveghere arheologică (pentru cercetarea zonei în vederea identificării de vestigii) şi de sprijinire şi consolidare a suorafeţelor extrem de degradate.

„Costurile implicate de această investiţie – care poate aduce Feldi­oara pe harta turismului istoric – au fost estimate la 15 milioane de lei, fonduri alocate de la bugetul ju­de­ţean. Sperăm să intrăm şi în cir­cui­tul turistic transilvănean al cetăţilor fortificate”, ne-a declarat primarul din Feldioara, Sorin Taus.

Previous Story

Brasov: Festivalul Florilor de Camp Europene, cu botanistul Printului Charles

Next Story

Costurile de amenajare a pepinierei de la Rasnov, estimate la peste 2 milioane de lei