Last Updated on martie 22, 2021 Astăzi a avut loc o videoconferință a autorităților brașovene cu premierul Cîțu și cu reprezentanții Ministerului Sănătății.
Potrivit unor surse medicale, de mâine va crește capacitatea de testare la nivelul municipiului Brașov, astfel încât cei bolnavi să fie scoși din comunitate. Astfel, se va deschide un punct de testare PCR la Spitalul de copii, trei centre de testare rapidă în Școlile 9, 19 și în Liceul Nicolae Titulescu (toate acestea pentru testarea copiilor) și un centru de testare la Dispensarul TBC de pe strada Sitei, acesta fiind alocat adulților.
Potrivit medicilor brașoveni, noul val afectează într-un număr foarte mare copiii, care transmit boala, mai departe părinților. Potrivit unei analize de risc, comuna Sânpetru a intrat în carantină după ce mai mulți copii și-au îmbolnăvit părinții și bunicii, de aici și creșterea rapidă a incidenței COVID în această localitate, anunță Biz Brașov.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andreea Moldovan trage un semnal de alarmă privind testarea copiilor în școli pentru COVID. Ea spune la RFI că elevii trebuie testați acolo unde există suspiciuni de Covid-19, pentru că altfel se poate ajunge în situații tragice, informează G4Media.
„Aș vrea să mai fac un apel suplimentar la școli, pentru că am avut situația nepoțelei mele. Este un focar cu opt copii în clasă, care nu a fost deloc testată și există teste, există cabinet medical, există ordin comun al Ministerului Educației cu cel al Sănătății și totuși copiii nu au fost testați”, a spus Andreea Moldovan.
Secretarul de stat atrage atenția că în lipsa testării în școli, se poate ajunge la situații dramatice:
„Fac un apel la cadrele didactice, la cadrele medicale din școli, la asistenții comunitari, să se implice în acest aspect de monitorizare și testare a copiilor în școli. Este un test similar cu cel al exudatului nazal, care se face. Trebuie cerut consimțământul părintelui, pentru că este vorba de minori, dar aceste teste trebuie să se facă, pentru că este important pentru copii, au atât rol diagnostic pentru copii, cât și rol preventiv pentru copiii din anturajul celui pozitiv. Rog din suflet să se facă această testare, pentru că neaplicarea ordinului duce la niște situații absolut tragice pentru copii și pentru familiile acestora, pentru că infecția se transmite”.
Ministerul Sănătății a distribuit 1,1 milioane de teste antigenice în școli.