TVR îl ceartă pe Allen Coliban pentru că nu mai vrea Cerbul de Aur în Piața Sfatului. „Festivalul Internațional Cerbul de Aur a contribuit la faima Brașovului, pe plan intern și internațional”

Last Updated on noiembrie 13, 2020 TVR nu renunță la Cerbul de Aur, o distracție pe bani publici la Brașov. Conducerea TVR i-a transmis un mesaj primarului Allen Coliban după ce acesta a zis că festivalul nu va mai fi găzduit în Piața Sfatului.

Potrivit stiripesurse.ro, TVR a luat act de declarațiile făcute de primarul Brașovului Allen Coliban (USR PLUS) într-un interviu acordat recent și dorește să facă următoarele precizări:

TVR îl ceartă pe Allen Coliban pentru că nu mai vrea Cerbul de Aur în Piața Sfatului. „Festivalul Internațional Cerbul de Aur a contribuit la faima Brașovului, pe plan intern și internațional” 1

1. Cerbul de Aur este un concept și brand al Televiziunii Române. Nimeni nu poate interveni în modificarea lui. Deci nici primarul ales al Brașovului.
2. Festivalul Internațional Cerbul de Aur a contribuit la faima Brașovului, pe plan intern și internațional, mai mult decât orice altă manifestare culturală. Și la bunăstarea acestui frumos oraș. Ar trebui să dezvoltăm aceste direcții în beneficiul tuturor.

3. Cerbul de Aur a fost întotdeauna rezultatul unui parteneriat tradițional, puternic și pozitiv, între Televiziunea publică, Ministerul Culturii, Consiliul Local și Consiliul Județean Brașov. Televiziunea Română rămâne în așteptarea unui dialog aplicat, constructiv și deschis despre potențialul generos și continuitatea acestui Festival. De altfel, managementul TVR va include organizarea acestui Festival în proiecția bugetară a anului viitor.

4. Și pentru că a fost menționat cuvântul ”tradiție” vă reamintim că Cerbul de Aur este singurul Festival din România, transmis in direct, cu o istorie de peste șaizeci de ani și cu un palmares de nouăsprezece ediții. Este unul dintre primele festivaluri de interpretare din Europa. La ei, organizatorii, miniștrii, primarii, nu se ating de conceptul acestora, locațiile sunt consacrate și nimeni nu se gândește la înlocuirea lor. Ci la dezvoltarea lor. Tradiția înseamnă continuitate.

Corneliu Teposu: „Dacă tot vorbim de Cerbul de aur, pun și eu niște cifre pe masă: aproape 2 milioane de euro ne-a costat organizarea lui în 2019. Veniturile din vânzări de abonamente și bilete au fost aproximativ de 10 ori mai mici.

Citiți postarea-articol de acum un an, zic că merită.

În seara zilei de 25 august a.c., către finalul festivalului, am cerut informații de interes public în conformitate cu legea 544/2001 despre Cerbul de Aur, ediția 2019, de la SRTV, Primăria Brașov și Consiliul Județean Brașov.
Mi-au răspuns doar primele două până la acest moment.

De la Primăria Brașov aflăm că au avut câte 150 de invitații pe seară, conform contractului. 600 de invitații pentru patru seri.
De la Societatea Română de Televiziune (SRTV) aflăm mult mai multe. În prima seară au vândut 1497 bilete, în a doua 2194 bilete, în a treia 2198 bilete, iar în a patra 2222 bilete plus 712 abonamente. Ceea ce ar însemna c-au vândut 10.959 locuri pentru cele patru seri de festival.

Invitațiile pentru autorități, sponsori etc. au fost în număr de 3395. În medie, 849 de invitații pe seară. Adică la trei locuri plătite de simpli cetățeni, un loc gratuit – cel mai probabil în față – pentru un politician, bugetar în administrația publică locală, la SRTV, pentru rudele lor și pentru sponsori.

Dacă adunăm locurile plătite cu numărul de invitații rezultă 14354 locuri ocupate în patru seri de festival. Considerând că au fost disponibile 4500 de locuri pe arena montată în Piața Sfatului, conform declarațiilor directorului SRTV, Doina Gradea, ne dăm seama că gradul mediu de ocupare a locurilor a fost puțin sub 80%.

Bugetul Cerbului de Aur – ediția 2019, conform datelor din presă, s-a constituit din 5.890.538 de lei de la SRTV, 1.300.000 de lei de la Primăria Brașov și, respectiv, 550.000 lei de la Consiliul Județean Brașov. Adică 1.63 milioane de euro. Din sponsorizări au mai obținut 156.442 euro, buget total mai mare de 1.8 milioane de euro.
Veniturile din vânzarea biletelor au fost de aproximativ 200 – 250 de mii de euro.

Serile de concurs s-au bucurat de cea mai scăzută prezență, iar seara de cântece folclorice a avut parte de cea mai mare audiență.
Audiențele de la televizor le știți și voi. Dacă nu, se află la două click-uri distanță.

Nu comentez, de data aceasta, dacă merită să mai ținem Cerbul sau nu. Trageți voi concluziile.
Update: Consiliul Județean Brașov a primit tot 150 de invitații pe seara de festival, la fel ca Primăria Brașov. Adineaori am primit răspunsul”.

Previous Story

Brașov. De astăzi s-au majorat tarifele la parcare. „Vii acasă de la munca si trebuie sa iți plătești parcatul mașinii in fata casei?”

Next Story

Revine tramvaiul în Brașov? Allen Coliban: „Tehnologia a evoluat şi nu mai vorbim de cea pe care o ştiam, că trepidau blocurile şi câteodată mai şi sărea de pe şine”