Last Updated on mai 20, 2014
Proiectul “La pas, prin Brașovul vechi”, prin care autoritățile locale doresc o promovare mult mai bună a monumentelor istorice din centrul vechi al orașului, va începe la 1 iunie, au anunțat luni inițiatorii.
Traseul este unul ușor, cu un timp de parcurgere de aproximativ 90 de minute, iar biletul va costa 45 de lei. Contra sumei, turistul va primi un pliant de prezentare cu o hartă a traseului și o sticlă de apă minerală care poate fi servită la Bistro 2003 sau la Agrement, localuri unde turiștii vor putea utiliza gratuit rețeaua de internet wifi.
(foto: Mircea Schiau)
“Vrem să viabilizăm această zonă. Am cheltuit foarte mulți bani pentru a renova zona istorică a Brașovului și pentru a achiziționa autocarul descoperit și ne-am pus problema să tratăm unitar toată această zonă. Dorim să scoatem bani din acest proiect și pentru aceasta ne bazăm pe directorul Muzeului de Istorie, care privește foarte pragmatic această activitate. A dovedit că poate să facă acest lucru la Cetatea Râșnov și la Bran. Datele arată că, la bugetul local, aproximativ 40% din banii care intră direct sau indirect, sunt datorați turismului, iar prin ceea ce am făcut noi și Primăria am reușit să scoatem în evidență istoria Brașovului, frumusețile lui, și am făcut acest lucru foarte bine”, a declarat Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Județean Brașov.
Adrian Ticușan, director general S.C Consilprest SRL, societate care administrează unele dintre obiective, a declarat că se bucură că este un proiect colectiv, “primul în care mai multe instituții culturale își dau mâna să promoveze obiectivele cultural-istorice care au fost puse în valoare de-a lungul anilor în mod individual”.
Traseul proiectului include Bastionul Postăvarilor, Turnul Lemnarului, Turnul Vânătorilor, Bastionul Funarilor, Turnul Artelor, Bastionul Țesătorilor, Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei, Turnul Negru, Turnul Alb, Bastionul Graft, Casa Mureșenilor, Muzeul de Istorie, Biserica Neagră, Muzeul Civilizației Urbane, Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie.
În momentul în care în proiect vor fi incluse Cetățuia Brașovului și Muzeul Prima Școală Românească, vor fi create tururi alternative, a menționat președintele Comisiei de cultură a Consiliului Județean, Claudiu Coman.
Parteneri ai proiectului sunt Consiliul Județean, muzeele din subordinea acestuia, SC Consilprest SRL, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Brașov și Biserica Evanghelică.