Noi cheltuieli pentru „expertizarea” Aeroportului Brasov

Last Updated on mai 13, 2014

Consiliul Judeţean Braşov va mai plăti 90.000 de lei pentru a afla dacă… transportul de tip cargo ar fi o necesitate.

airbus

Consiliul Judeţean Braşov a încheiat un parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Transilvania” în vederea realizării unui studiu de piaţă privind funcţionalităţile Aeroportului.  Specialiştii şi studenţii facultăţii braşovene trebuie să facă o estimare a rentabilităţii introducerii transportului de tip cargo. Asta, deşi de la prezentarea proiectului, în 2007, s-a vorbit despre includerea unor astfel de servicii.

Ulterior, se vor realiza o serie de studii şi chestionare la care vor participa atât reprezentanţi ai companiilor din judeţul Braşov, cât şi din Harghita şi Covasna, pentru a afla cât de interesate sunt acestea de utilizarea transportului de marfă pe calea aerului. În urma acestui studiu se va stabili şi dacă traficul de tip cargo va creşte cifra de afaceri şi profitul societăţilor comerciale din regiune.

„Identificarea unei cereri semnificative pentru transportul aerian tip cargo va determina completarea activităţilor investiţionale care să asigure logistica neceară pentru acest tip de transport, care va genera obţinerea unor venituri suplimentare pentru aeroport şi implicit amortizarea mai facilă a costurilor investiţiei”, au motivat reprezentanţii CJ Braşov necesitatea efectuării acestei „expertize”. 

Discrepanţe mari între evaluări

Pentru realizarea acestei cercetări, consilierii judeţeni braşoveni au aprobat recent suma de 90.000 de lei.

Consiliul Judeţean Braşov a reînnoit, la începutul acestui an, şi studiul de trafic pentru Aeroportul Internaţional de la Ghimbav, ţinând cont că documentul iniţial a fost întocmit în 2007, respectiv într-un moment în care ţara noastră nu era în criză economică. 

Noul studiu a fost întocmit de firma americană de consultanţă şi audit KPMG, care a intrat pe piaţa românească în anul 1994 şi este una dintre cele mai puternice companii în domeniu. (sursa: Transilvania Expres)

Conform studiului iniţial făcut pentru Aeroportul de la Braşov de Mott McDonald, în primul an de funcţionare, Aeroportul ar avea un trafic de 300.000 de pasageri, iar ţinta de un milion de călători ar fi fost atinsă după opt ani. 

Însă, conform datelor prezentate de specialiştii de la KPMG, în 24 de ani de funcţionare este estimat un trafic ce porneşte de la 540.000, în primul an de funcţionare, şi ajunge până la aproape 860.000 de pasageri pe an (aici fiind inclus şi echivalentul în pasageri al transportului de marfă-cargo).

Previous Story

Finala Handbal: Corona Brasov – HCM Baia Mare, miercuri 14 mai. Cat va fi scorul?

Next Story

Printul Charles, oaspete de onoare al Festivalului Transilvania de la Londra