Last Updated on iunie 19, 2020 Abandonat de Consiliul Județean, ocupat să construiască Aeroportul, Muzeul Național Bran se închide, secție cu secție. Ieri a venit executorul judecătoresc pentru ei.
Muzeul Național Bran: „Joi 18.06.2020 este o zi tristă pentru Muzeul Național Bran, respectiv pentru una dintre secțiile acestui muzeu – “Secția Etnografică în Aer Liber” (sau Muzeul Satului Brănean cum mai este cunoscut), care după un lung șir de procese a ajuns în pragul de a-și închide porțile, din cauza unei sentințe judecătorești.
Prin urmare la muzeu a fost prezent executorul judecătoresc, pentru a pune în aplicare executarea silită, solicitată de către actualii proprietari (cei care au primit 2/3 din suprafața acestui teren) – Szalinski Janusz (cetățean polonez) și Reit Sanda -ginerele și fiica fostului primar din Bran, Reit Dumitru, care se pare că a primit de la urmașii fostului proprietar (care stau în străinătate), dreptul de reprezentare, el fiind și cel care a vândut fiicei și ginerelui acest teren. Aceștia au fost însoțiți la rândul lor de către avocatul Dan Iosif, care îi reprezintă.
Menționăm că Muzeul Național Bran a fost reprezentat atât de conducere, de salariați cât și de avocații care îl apără în acest caz.
Proprietarii au cerut evacuarea imediată și necondiționată a muzeului din spațiul respectiv, dar în urma motivației aduse de conducerea muzeului, executorul și noii proprietari au decis amânarea până în data de 26.06.2020, când muzeul ar trebui să predea atât monumentele de arhitectură populară, cât și obiectele de patrimoniu existente în spațiul acestora.
Suntem într-o situație disperată, că aceste 18 monumente de arhitectură populară, clasate în categoria A, cu caracter de unicat, se vor pierde, ajungându-se astfel la ștergerea din istorie a cărții de identitate a acestei comunități.
Ținând cont de cele mai sus menționate, doar Ministerul Culturii ne mai poate ajuta să depășim cu bine acest impas și Bunul Dumnezeu”.
Alexandru Ghiza: „Ati vizitat vreodata Muzeul Etnografic? Pacat, n-o veti mai putea face. Cat de frumoasa era gospodaria preotului din Pestera, datand de la jumatatea secolului XIX!
Casa cu tinda, paretarele si scoartele. Cuptorul de paine rotund, lipit de peretele bucatariei si peretii din barne si lut. Sindrila de pe acoperisul in patru ape si curtea interioara pietruita. Sau casuta din Sohodol cu mobilier pictat.
Plus stana din Piatra Craiului sau odaia din Simon. Acolo ati fi putut vedea cum functiona un darac pentru prelucrarea lanii sau o valtoare in care se spalau tesaturile traditional.
In centrul Branului, de foarte multi ani, se duce o lupta crunta cu istoria. Spiritul Reginei Maria a fost alungat din castel de fantomele demonilor adusi de turisti galagiosi. Iar un Dracula jerpelit, cu mantia patata de mustar si mici, purtand colti chinezesti din plastic a asediat intrarea in batranul parc regal.
Dar nu-i nimic! Branenilor nici nu le pasa. Astazi au alte randuieli decat in vechime. Vand la tarabe fel de fel de lucrusoare traditionale de la Dragonul Rosu si cazeaza turisti in pensiuni rustice din prefabricate si termopan. Dar obiceiul lor cel mai respectat este sa aleaga primari curajosi, care sa se lupte cu DNA si ANI.
Frumosul Muzeu Etnografic va fi inlocuit de Dracula Park, dupa cum anuntau noii proprietari. Cei care au incropit deja o imensa cosmelie din lemn, OSB si onduline pe care au numit-o “Castelul lui Dracula”. Asta e!”