Brașov. Allen Coliban (USR) îi cere lui George Scripcaru (susținut de PNL) să nu distrugă cultura brașoveană. „Anul acesta sunt toate “șansele” să nu avem în Brașov cultură independentă finanțată de la bugetul local. Asta dacă…”

Last Updated on mai 7, 2020 Allen Coliban (USR) îi cere lui George Scripcaru (susținut de PNL) să nu distrugă cultura brașoveană. Cultura nu a fost niciodată favorita Primăriei, asfaltul da.

Allen Coliban: „🎭 Anul acesta sunt toate “șansele” să nu avem în Brașov cultură independentă finanțată de la bugetul local. Asta dacă nu cumva, măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, autoritățile vor reuși să înțeleagă nevoia de evenimente culturale într-un oraș care se vrea modern, european.

Că suntem încă în pandemie, știm cu toții. Doar că a decide că trebuie tăiate fondurile alocate proiectelor culturale pentru a concentra respectivele sume pe acțiuni de luptă împotriva COVID-19, mi se pare praf în ochii brașovenilor.

Brașov. Allen Coliban (USR) îi cere lui George Scripcaru (susținut de PNL) să nu distrugă cultura brașoveană. „Anul acesta sunt toate "șansele" să nu avem în Brașov cultură independentă finanțată de la bugetul local. Asta dacă...” 1

Și asta pentru că știm deja că Primăria și Consiliul Local Brașov nu au spitale în subordine. Nu e datoria lor să le finanțeze și nu o fac nici în perioada asta. Mai mult decât atât, ceea ce intră deja în responsabilitățile Primăriei la nivel de luptă cu pandemia este tratat cu superficialitate.

❗ De exemplu, obligativitatea dezinfectiei tuturor scărilor de bloc din oraș. Autoritățile au ales să cumpere niște produse și să lase acțiunea de igienizare în grija asociațiilor de proprietari. Sau recomandarea de spălare periodică a străzilor din Brașov cu dezinfectanți? A fost nevoie de o presiune uriașă din partea brașovenilor ca să se întâmple. Și a fost făcută superficial, pentru scurt timp, doar pe străzile principale. Sunt multe străzi care nu au văzut spălatul nici cu ocazia pandemiei.

M-aș bucura ca autoritățile brașovene să fi realizat ca e nevoie de mai multă implicare din partea lor. Dar nu cred că tăierea de fonduri de la cultură ar trebui să fie prima acțiune. Cred că prima ar fi să se organizeze, să știe ce resurse sunt necesare, să facă un plan de acțiune și apoi să identifice sursele de finanțare.

❗Mai ales, că celălalt argument folosit de autorități nu pare valid. Respectiv sărăcirea bugetului local, în contextul pandemiei. Altfel, nu îmi explic cum pe de o parte nu mai finanțăm cultura, dar anunțăm demararea de investiții pentru: Stadionul Tineretului, Sala Metrom, Baza Sportivă Stadionul Carpați și Baza Sportivă Tractorul. Să fie acestea tot praf în ochii brașovenilor, care în curând vor fi chemați la vot?

❓În consecință, cred că brașovenii au nevoie să vadă ce analiză a făcut Primăria asupra bugetului, ce plan are legat de combaterea pandemiei, ce resurse sunt necesare și de ce taie dintr-un loc și nu din altul.

✅ Eu propun să reevaluăm strategia culturală a Brașovului pentru acest an. Primăria poate lansa o linie de finanțare cu un buget mai scăzut, dar care să permită actorilor din sectorul cultural să își continue activitatea.

Mă gândesc la proiecte de până în 10.000 de euro, care să aibă ca obiectiv migrarea actului cultural spre alte forme de livrare/exprimare, cum ar fi mediul online sau în spații fizice unde se poate menține distanța socială. Un astfel de apel de proiecte ar trebui privit drept o strategie de măsuri de subzistență pentru cultura Brașovului. Sunt doar câteva idei, pe care dacă aș fi decident le-aș explora în primul rând cu specialiștii din domeniu și cu cei care fac proiecte culturale în Brașov.

Cred că organizatorii de evenimente culturale trebuie consultați și ajutați să treacă mai ușor peste această perioadă. În primul rând pentru bunăstarea psihică a brașovenilor. Un oraș lipsit de viață culturală este un oraș care ajunge să fie lipsit de viață.

🙏Fac un apel către Primărie:

Permiteți-le brașovenilor să se bucure și anul acesta de TAMTAM Festival (Asociaţia Depoul de Artă Urbană), Festivalul Amural (Asociaţia Amural), Proiectul “Artă şi poveste murală” (Asociaţia Carpaterra), Festivalul de Carte şi Muzică Li-bris (Asociaţia Culturală Libris Cultural), “Festivalul de benzi desenate” (Asociatia Forums), “Bienala Albastră – Bienala Internaţională de Arte Vizuale Braşov” (Asociatia Culturala Artessentia) sau Brasov Jazz&blues Festival.

Sunt doar câteva dintre evenimentele pe care le-ați finanțat anul trecut. Așezați-vă la aceeași masă și găsiți soluțiile prin care cultura să își facă partea ei în comunitatea noastră”.

Previous Story

Brașov. Robert Lazar: „Începe sezonul narciselor la Vad, lângă Șercaia. Anul ăsta vor fi cu siguranță mai puțini vizitatori aici, ceea ce e un lucru bun pentru flori. Anii trecuți am văzut aici oameni în toată firea, rupând narcise ori pentru comercializare, ori pentru a le ține 2-3 zile acasă…”

Next Story

(Video) Ninge bine pe Transfăgărășan. DRDP Brașov: „Vă reamintim că până în acestă seară sunt în vigoare mai multe avertizări meteorologice COD GALBEN de vânt puternic respectiv COD PORTOCALIU de viscol și ninsoare în zona montană”