Last Updated on februarie 17, 2020 Pescărușii sunt o prezență inedită la Brașov. Există și o explicație pentru apariția lor aici.
Găsesc mâncare la tomberoane și în gropile de gunoi sau se hrănesc cu cerealele din vagoanele de tren ce tranzitează gările. Specialiștii spun că aceste păsări se adaptează foarte ușor și pot renunța oricând la meniul lor natural format din pește.
Dan Ionescu, ornitolog: „Este o specie care care a intrat în toate orașele mari din România, inclusiv în Brașov, cuibărește pe clădiri diverse. E una din speciile superadaptabile și probabil va cuceri și alte locuri. E o prezență mai inedită într-un oraș de munte, însă doar pentru noi, oamenii, dar ei sunt foarte adaptabili.”
Adrian Bîlbă, director Delfinariu Constanța: „Aici, la Marea Neagră găsesc tot mai greu pește. Este tot mai puțin. E la concurență cu omul. Nu le deranjează prezența omului, dimpotrivă, sunt avantajați, o caută fiindcă acolo găsesc și hrană. Mănâncă absolut orice! Dacă le dai pâine, pâine mănâncă!”
Emilia Iancu, Muzeul de Științe ale Naturii Prahova: „Se găsește foarte multă hrană pe lângă blocuri. Pescăruși gunoieri. În anturaj există și astfel de viețuitoare care se formează, s-au adaptat și într-un fel curate, să zicem.”
În România, trăiesc permanent și în număr mare trei specii de pescăruși dar în zonele litorale și în Delta Dunării, pot fi observate, sporadic, peste 15 specii.