Last Updated on ianuarie 3, 2020 Brașovul are mari probleme de poluare. Schimbările climaterice au luat prin surprindere autoritățile locale, mai decise să taie păduri și să distrugă spații verzi decât să facă parcuri, de exemplu.
Ioan Corbu: „Deși poate părea ciudat sa o spun, dar, exista o legătură de cauzalitate intre incendiile de dimensiuni apocaliptice din Australia si aerul tot mai poluat din Brașov. Legatura vine din schimbarile climaterice pe care le vedem desfasurandu-se tot mai agresiv in ultimii ani pe tot globul.
Conform ANM, în intervalul 1900-2018 temperatura medie din România a crescut cu 1,05°C. Iar pentru restul secolului XXI, ne așteptăm la o rată a încălzirii cel puțin dublă, ceea ce inseamna ca la nivel național temperaturile medii vor crește în următorii 30 de ani cu 1,5 – 2,5 grade, iar până la finalul secolului, cu 2,5 – 5 C. Adaugati la asta faptul ca orasul se afla intr-o caldare, in care deplasarea aerului este ingreunata de muntii din jur, si uite asa avem reteta dezastrului bine pusa la punct.
Cand ati prins in Brasov un an mai lipsit de precipitatii ca 2019? Eu nu-mi aduc aminte sa fi avut vreodata o perioada de mai bine de 4 luni lipsita de precipitatii asa cum a fost vara/toamna anului ce tocmai a trecut. In schimb, imi aduc aminte de copilarie, cand in Brasov ploua aproape neincetat.
Am vazut cum unii spun ca in perioda cand Brasovul avea industrie(si era toata plasata in interiorul orasului!) aerul era totusi mai putin poluat. Nimic mai fals, aerul era poluat si atunci, ba chiar era extrem de poluat, atata doar ca atunci ploua suficient de des incat sa se curete atmosfera. Si cand spun ca era foarte poluat ma gandesc la cum au vandut ai mei prima masina, o Dacia break, atat de afectata din cauza turnatoriei de la Tractoru incat tata a fost nevoit sa-i ”trateze” vopseaua cu o cutie de AXION si un buretel inainte sa o vanda. Dar ploua mult mai mult atunci, in anii 90, ploua de parca nu se mai termina, si asta ne dadea senzatia de aer curat…
Despre cauzele poluarii putem vorbi mult si bine dar tot la aceeasi concluzie vom ajunge: principalii poluatori din Brasov sunt industria, aici incluzand si groapa de gunoi Fin Eco de langa CET, dar si prezenta masiva a automobilelor pe strazile orasului si nu in ultimul rand centralele de apartament individuale. Primele doua cauze isi fac simtita prezenta cel mai puternic, am simtit-o parca mai mult ca oricand anul trecut, cand, am avut zile in sir cu aer irespirabil.
Despre poluarea cauzata de FinEco cu ale sale doua celule ce trebuiau inchise de cativa ani a vorbit foarte mult candidatul USR la primaria Brasov, senatorul Allen Coliban, cel care nu numai ca a identificat sursa acestei poluari dar a si documentat foarte bine ce se intampla acolo si a venit ulterior cu solutii pentru remedierea situatiei.
Ceilalti poluatori industriali sunt identificabili datorita furnalelor care revarsa tone de poluanti deasupra orasului, unul dintre ei fiind statia de asfalt Arcons situata in Bratolomeu, langa cartierul Avantgarden, dar acesta este doar un exemplu din alte multe. In cazul acestor poluatori solutia este una singura, relocarea. Despre asta a vorbit colegul meu de la USR George Boroda in cadrul dezbaterii privind poluare aerului ce a avut loc inainte de Craciun in sala Consiliului local.
In cadrul aceleiasi dezbateri am avut si eu o interventie in care am vorbit despre decimarea transportului public electrificat si inlocuirea lui cu autobuze diesel. Lipsa de viziune as spune, asta cu atat mai mult cu cat un studiu privind poluarea din municipiu trage concluzia ca principalele măsuri ce trebuiesc luate vizează:
-promovarea, îmbunătăţirea şi extinderea transportului public electrificat;
-limitarea şi gestionarea mai eficientă a traficului în zona centrală a municipiului;
-incurajarea detinerii de automobile electrice sau hibride; -salubrizarea mai eficientă a străzilor;
-eliminarea autovehiculelor vechi din circulaţie;
-întreţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, dar şi renaturarea terenurilor degradate.
Bun, cate parcuri ati vazut infiintate de la zero, in Brasov, in ultimii 30 de ani.
Dar troleibuze noi cumparate, cate?
Tramvaie mai avem?
Avem totusi o paleta foarte larga de posibilități tehnologice pentru a adapta orasul la schimbările climatice, trebuie doar sa luam deciziile corecte din timp, altfel peste 5-10 ani vom regreta amarnic pentru ca schimbarile climatice sunt o realitate, nu doar un subiect marginal asa cum lasa unii sa se inteleaga.
Solutii pe care le-as adopta cat mai rapid:
-achizitionarea de troleibuze in detrimentul achizitiei mijloacelor de transport cu combustie interna(diesel).
-benzi dedicate transportului in comun(practic, asta poate inseamna reintroducerea tramvaiului)
-cresterea taxarii parcarii in centrul istoric dar si imbunatatirea administrarii, putem vorbi de o aplicatie care sa indice unde exista un loc de parcare liber astfel incat sa nu te invarti in cerc in cautarea unui loc de parcare.
-limitarea stationarii in centru de la nelimitat, asa cum este acuma, la cel mult 3 ore.
-revin obsesiv cu ideea ca primaria sa achizitioneze terenul din zona IUS astfel incat acolo sa fie amenajata o zona verde de dimensiuni considerabile, un soi de plaman intern al orasului, unul care sa se afle pe fundul caldarii, nu pe muntii din jur. Pentru cei care nu ati auzit de propunere las link-ul aici: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1983431311952745&id=1975091779453365&__tn__=K-R
-crearea pe acelasi amplasament al viitorului parc IUS al unui lac artificial care sa preia surplusul de apa din perioada cu precipitatii si distribuirea ei pentru intretinerea spatiilor verzi din oras in lunile de seceta”.
În Australia, mii de oameni sunt în acest moment înconjurați de flăcări, anunță Stirile Pro Tv. 19 oameni au murit până acum. În plus, 500 de milioane de animale au murit, un număr care a șocat întreaga lume. Riscul încă este prezent, deoarece vremea secetoasă și caniculară favorizează incendiile.