Last Updated on iunie 14, 2018 Un proiect pilot lansat de Agenția Metropolitană Brașov prevede identificarea unor soluții pentru ca elevii de la cinci unități de învățământ din municipiu să nu mai meargă la școală cu mașinile părinților, ci pe jos, cu autobuzul sau cu bicicleta.
La fiecare dintre cele cinci şcoli se va face privind mobilitatea, apoi, împreună cu cei din conducerea unităţilor de învăţământ, dar şi cu părinţii, se vor căuta soluţii pentru îmbunătăţirea mobilităţii. Lista finală unităţilor de învăţământ nu a fost stabilită, însă avem în plan, în primă fază, şcolile din cartiere. Una dintre ele ar putea fi şcoala din cartierul Noua, unde se pot aplica soluţii inteligente privind mobilitatea.
Scopul acestui proiect este să identificăm şi să promovăm soluţii alternative de transport ale elevilor, pentru a reduce traficul rutier. De exemplu, în cartierul Noua se pot amenaja piste pentru biciclete, astfel încât elevii să poată ajunge cu ajutorul acestor vehicule la şcoală.
În oraşul oralndez Utrecht, copiii merg la şcoală cu bicicleta de când au 9 ani. Acolo, această modalitate de deplasare este la nivel de standard urban”, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă, reprezentantul AMB Braşov, Cătălin Frangulea, citat de bzb.ro
El a precizat că după ce vor fi terminate planurile de îmbunătăţire a mobilităţii, propunerile vor fi depuse la Primăria Braşov, care le va analiza şi, eventual le va implementa. „Primele măsuri propuse prin acest proiect ar putea apărea în anul şcolar 2018 – 2019”, a mai declarat Frangulea.
Atelierul de lucru cu cele 5 şcoli va fi organizat în 20 iunie de Agenţia Metropolitană Braşov, care este partener în proiectul cu finanţare europeană „School Chance –SCHOOL mobility CHAllenge in regioNalpoliCiEs”, alături de primăria din Girona (Spania), Primăria din Reggio Emilia (Italia), Asociaţia Austria Mobility Research FGM-AMOR (Austria), Guvernul Regional din Cataluna (Spania), primăria din Utrecht (Olanda), primăria din din Gavle (Suedia), primăria din Gdansk (Polonia).