Last Updated on august 26, 2017 Brașovul a fost din nou exclus de la o investiție care ar fi putut salva multe vieți: accelerator pentru radioterapia celor bolnavi de cancer. Alte orașe primesc o astfel de aparatură pentru că au politicieni care știu să se bată pentru așa ceva, dar, mai important, au locuitori care știu ce vor.
Pe grupul de Facebook Mediciniştii de Braşov susţin Noul spital al Braşovului, medicul Grigorescu Dan a scris: Cu ce este “mai brează” Craiova decât Brașovul în asigurarea dreptului la asistență medicală de stat?
Simplu: prin vechiul spital construit prin anii ’65 (de 3 ori mai mare decât “al nostru” – vezi foto), prin Noul Spital Regional, prin dotările de ultima oră decise de Ministerul Sănătății .
Sunt cumva craiovenii de vină ?
Nu. Noi suntem! Că tăcem și nu spunem nimic de aproape o jumătate de secol.
Cred că a sosit momentul să o facem. Prin patru cuvinte, repetate public fără osteneală: Noul Spital al Brașovului. Pentru că avem nevoie. Pentru că avem dreptul!
„Săptămâna trecută a apărut pe site-ul MS licitația pentru achiziția unui accelerator liniar pentru Craiova, licitație care se desfășoară sub egida Băncii Mondiale. Este un proiect vechi, cu nenumărate suișuri și coborâșuri, dar în final s-a reușit, spre sfârșitul anului, licitația se termină, iar la începutul anului viitor o să fie furnizat echipamentul. Ați scris de nenumărate ori de unde s-a plecat în urmă cu câțiva ani și unde suntem acum și asta a contat foarte mult“, spune dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova citat de gds.ro.
Acum în Clinica de Radioterapie există un singur accelerator liniar care se defectează des pentru că este vechi. Situația este cam la fel în toată țara. Din 50.000 de bolnavi de cancer, care au nevoie de radioterapie, doar 17.000 ajung la tratament. Aparatul este în clinică din 2007, se defectează des, iar întreţinerea lui este foarte costisitoare şi de aceea ar fi nevoie de unul nou