„Povestea e așa: Brașovul nu mai e de mult orașul ăla cu aer de munte, bla bla bla. Când a fost? Înainte de primul război probabil. Între timp, primăria s-a gândit să-l facă nemțesc. Diesel mai exact. Vrea să elimine toate troleibuzele și să cumpere autobuze diesel”

Last Updated on iulie 17, 2017 Miercuri între 17:00 – 21:00 brașovenii sunt invitați la conferința Transportul Electric din Brașov – Trecut, Prezent și Viitor unde se va discuta desființarea totală a transportului ecologic în oraș.

Pe Facebook, Radu Hossu a scris: „Povestea e așa: Brașovul nu mai e de mult orașul ăla cu aer de munte, bla bla bla. Când a fost? Înainte de primul război probabil. Între timp, primăria s-a gândit să-l facă nemțesc. Diesel mai exact. Vrea să elimine toate troleibuzele și să cumpere autobuze diesel.

„Povestea e așa: Brașovul nu mai e de mult orașul ăla cu aer de munte, bla bla bla. Când a fost? Înainte de primul război probabil. Între timp, primăria s-a gândit să-l facă nemțesc. Diesel mai exact. Vrea să elimine toate troleibuzele și să cumpere autobuze diesel” 1

O fi bine? Eu cred că nu. Da’ ca să-mi educ părerea voi participa la această conferință/dezbatere despre viitorul transportului electric din Brașov, la care vă invit și pe voi”.

Transportul Electric din Brașov – Trecut, Prezent și Viitor:

Brașov este unul dintre cele mai mari orașe din România, cu peste 253.000 de locuitori. Este un centru important economic, rezidențial, universitar, medical, turistic, cu perspective de dezvoltare, fiind unicul pol de creștere din regiunea Centrală a României și are o tradiție importantă în transportul public de călători, care este organizat de către primărie în exploatare proprie încă de la 1 noiembrie 1932.

Tradiția municipiului în transportul cu troleibuze începe la 1 mai 1959, iar rețeaua fir-contact s-a extins treptat, ajungând în 1987 să însumeze nu mai puțin de 109 km, fiind parcursă de 17 trasee.

În prezent, deși Brașovul mai are doar 25 de troleibuze, din care maximum 15 circulă la ore de vârf, capacitatea instalată de alimentare cu energie electrică a sistemului de troleibuze este dimensionată pentru 130 de vehicule electrice de mare capacitate, iar sistemul beneficiază încă de valoroase dotări imobiliare, ce ar asigura premiza unei dezvoltări viitoare sustenabile.

Administrația locală plănuieste desființarea sistemului de transport cu troleibuze în acest an, urmînd ca acestea să fie înlocuite cu autobuze diesel.

Societatea civilă este sensibilizată de acest subiect și va lua atitudine pentru a determina factorii de decizie să păstreze transportul cu troleibuze.

Asociația Visum organizează o conferință avînd ca subiect transportul electric la Brașov, unde se vor face prezentări și dezbateri despre beneficiile operaționale, tehnice și ecologice ale acestui tip de transport. Sunt invitate la acest eveniment persoane cu preocupări în domeniul transportului electric, cu experiență în domeniul transportului public și reprezentanți ai unor organizații de profil. Evenimentul dorește să contureze o viziune corectă asupra acestui tip de transport și să fie un apel important către administrația locală, către factorii de decizie în vederea păstrării și dezvoltării transportului cu troleibuze la Brașov.

Invitați:
Eric Trel (Amsterdam, Olanda), expert finanţări transporturi urbane
Niculae Doboș (Cluj-Napoca), inginer tracțiune electrică
Liviu Neag (Cluj-Napoca), director general CTP Cluj-Napoca, preşedinte URTP
Tudor Măcicășan (Cluj-Napoca), specialist transporturi publice și trafic [consultant independent pe probleme de mobilitate urbană]
Gruia Hilohi (Brașov), arhitect-urbanist, cercetător în istorie urbană
Gabi Buhus (București), arhitect

Previous Story

La Brașov NU, la Cluj DA! Terenurile de sport ale școlilor, deschise în timpul verii

Next Story

Brașov: 82 de instrumentiști. Concert simfonic în Piața Sfatului susținut de Orchestra Simfonică de Tineret din Haga