Last Updated on aprilie 19, 2017 Acum două zile, o delegație din Israel a fost primită de Primarul Brașovului George Scripcaru. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Agenției Metropolitane Brașov, dar și medicii Horațiu Ioan Cenușă și Dan Grigorescu, ambii membri fondatori și reprezentanți ai Asociației Noul Spital al Brașovului.
Pe Facebook, medicul Grigorescu Dan a scris: „Nu mai depinde decât de noi?
Acum, când coordonatele întâlnirii dintre reprezentanții comunității brașovene și delegația condusă de Dr. Herman Tzvika Berkovich, consul onorific al României în Israel, au fost comunicate de însuși Primarul Brașovului, în calitate de organizator, mă văd eliberat de promisiunea pe care mi-am făcut-o de ceva vreme (din principiu și fără a fi influențat de cineva), de a nu mă mai bucura în public de pașii (oricât de mici!) realizați de Asociația Noul Spital al Brașovului, până nu se și materializează câte ceva din eforturile depuse zi de zi în sensul împingerii spre realizare a proiectului noului spital. Că altfel ar fi nu numai prematur, ci și imatur!
Consider acum, doar la câteva zile după, că poate ar fi interesant să analizăm câteva dintre detaliile care au fost puse în discuție în sala de consiliu a Primăriei Brașov. Nu știu dacă poate fi dată vreo semnificație faptului că această întâlnire s-a desfășurat în vinerea patimilor, dar e cert că eu resimt ca pe un adevărat chin întârzierea de mai bine de o jumătate de an cu care „se pot lăuda” demersurile instituționale pentru obținerea unei porțiuni a terenului necesar Noului Spital, rătăcind prin meandrele guvernamentale și, mai nou, parlamentare!
În primul rând, consider meritorie realitatea că Dr. Herman Tzvika Berkovich este medic! Și nu orice fel de medic, ci medic de medicină generală, care înțelege cât de importantă este pentru comunitatea pacienților (și a medicilor de familie, deopotrivă!) prezența unui spital de urgență modern organizat ca element definitoriu pentru orice conglomerat uman civilizat! Iar dacă mai adăugăm și faptul că medicul în cauză este și medicul personal al prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu, atunci concluziile întâlnirii capătă, în plus, și consistență, și credibilitate.
În al doilea rând, e de maximă importanță faptul că proiectul Noului Spital este deja parte a strategiei de dezvoltare pe care și-a asumat-o Agenția Metropolitană Brașov în cadrul întâlnirii cu grupul de oaspeți din Israel, fapt care dă proiectului o soliditate suplimentară în spațiul public.
Chiar dacă discuțiile s-au axat în principal pe proiectul Noului Spital, reprezentanții Brașovului preluând consistent în argumentația lor ideile de bază ale ANSB, au apărut însă câteva mici incongruențe de comunicare ulterioare întâlnirii, asupra cărora mă văd nevoit să fac câteva precizări.
Primo: Noul spital va fi un spital PUBLIC, nu privat! Parteneriatul public-privat care este pus în discuție (FM-PPP) și pentru a cărei filosofie îi mulțumim încă o dată vizionarului ministru Vlad Voiculescu , are legătură doar cu finanțarea construcției și dotării spitalului și cu administrarea ulterioară a infrastructurii nemedicale a acestuia, ca garanție a calității. Acest nou spital este gândit de la bun-început ca având destinația tratării cu prioritate a cetățenilor asigurați ai sistemului public de asigurări de sănătate (CNAS-CJAS), în condițiile stabilite de legislația națională în vigoare.
Secundo: Noul spital va avea două valențe egal dezvoltate, fiind CLINIC și DE URGENȚĂ! Discuția privind includerea în denumirea lui a caracterului teritorial privind acordarea de servicii medicale (spital de importanță județeană, regională sau națională) nu este în niciun caz oportună, deoarece acest caracter va fi determinat de adresabilitatea ulterioară legată de serviciile bazale sau de excelență pe care Noul Spital le va acorda!
Tertio: Abordarea subiectului Noului Spital, nu are nicio legătură cu construirea a ÎNCĂ un spital, ci de a UNUIA NOU, care va permite abandonarea vechilor și impropriilor clădiri ale actualului SCJUBv și, mai important decât atât, va permite abandonarea „plimbării” pacientului cun patologie de urgență, gravă, multidisciplinară, de la un pavilion la altul, punându-i în pericol viața și sănătatea, atâta cât i-a mai rămas!
Și, pentru că o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, componenții Comitetului Director al ANSB (Dan Grigorescu-președinte, Sorin Dencescu-vicepreședinte, Horatziu Ioan Cenusaiu Cenușă-secretar, Felicia Popa, Magda Popescu, Gabriel Moraru, Cătălin Neagu și Dorin Saramet-membri) vă fac cadou de Iepuraș doar câteva dintre proiectele arhitecturale posibil de construit sub egida BERD (European Bank for Development and Reconstruction).
Și asta nu este totul! Aveți, de aceea, puțintică răbdare…”