Brașov: Aristotel Căncescu şi-a petrecut noaptea după gratii. Va fi arestat pentru 30 de zile astăzi?

Last Updated on octombrie 27, 2016 Aristotel Căncescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a mai petrecut o noapte la arest după ce procurorii DNA l-au reținut ieri pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Va fi el arestat astăzi pentru 30 de zile?

Potrivit procurorilor, în contextul campaniei electorale din anul 2012, Căncescu, în calitate de președinte al filialei județene PNL, a pretins de la trei persoane bani și alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei și angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziții sigur eligibile pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov, informează realitatea.net.

14825588_329819017385642_436709223_n

(foto: gazetabrasovului.ro)

El va fi prezentat joi Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii au mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Claudiu Coman, la data faptelor consilier județean, pentru complicitate la luare de mită și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Cristian Emil Cirică, la data faptei director al Direcției investiții, urbanism și amenajarea teritoriului, Radu Petru Ispas, la data faptei administrator public al județului Brașov, Aurelia Popescu, la data faptei director economic executiv în CJ Brașov, pentru abuz în serviciu, și Răzvan Iosif, la data faptei administrator al unei firme, pentru complicitate la abuz în serviciu.

“În contextul campaniei electorale din 2012, inculpatul Căncescu, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani și alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei și angajarea unor anumite persoane în cadrul Agenției Județene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziții sigur eligibile pe lista de candidați pentru CJ Brașov”, susțin procurorii.

DNA precizează că una dintre cele trei persoane este și Claudiu Coman care, la acea vreme, era șef de campanie electorală și consilier județean, calitate în care a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcția de consilier județean, în biroul său din CJ Brașov, suma de 50.000 lei.

“Banii respectivi au fost predați casieriei partidului, fără documente, fiind utilizați pentru materiale electorale, consecința fiind alegerea celor trei persoane în funcția de consilier județean”, se spune în comunicat.

Anchetatorii au mai constatat că, în aceleași circumstanțe, în perioada 2012-2013, Aristotel Căncescu, în calitate de președinte al CJ Brașov, cu încălcarea prevederilor legale și la cererea lui Coman, a dat dispoziții pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat.

“Referatele respective au fost semnate în prealabil și de suspecții Cirică, Popescu și Ispas. Prin intermediul acestor documente, inculpatul a justificat trei dispoziții pe care le-a dat ulterior și inițierea și adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului. Prin aceste demersuri, sub pretextul achiziției de softuri educaționale/servicii, a fost aprobată suma de 675.000 lei”, au reținut procurorii.

DNA menționează că, având acceptul și promisiunea președintelui CJ Brașov că va aloca banii respectivi, dar și pentru a realiza o aparență de legalitate, Claudiu Coman și-a folosit influența ce decurgea din calitățile menționate și a cerut unui număr de 15 primari din județ (de aceeași orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziția de softuri educaționale, lucru pe care aceștia din urmă l-au și făcut.

“După formularea acestor cereri, între societatea administrată în fapt de suspectul Răzvan Iosif și primăriile respective sau direct cu școlile din aceste localități, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri, în speță tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri, a căror valoare a totalizat suma de 675.000 de lei. În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unitățile de învățământ sau primăriile să dețină calculatoare și, în plus, softurile vândute nu erau licențiate sau avizate de Ministerul Educației ca fiind corespunzătoare programei de învățământ pentru ciclul gimnazial. Ulterior, societatea furnizoare a softurilor, după scăderea cheltuielilor făcute (aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane), a retras restul de bani în numerar, în mai multe tranșe”, se mai arată în comunicat.

Procurorii au mai reținut că banii au fost apoi remiși lui Coman din care acesta a folosit suma de 86.000 de lei pentru a-și asigura locul pe o poziție sigur eligibilă pe lista candidaților pentru CJ Brașov.

Advertisements
Previous Story

Aeroportul Brașov. Turnul de control construit de ROMATSA? Vezi ce spune Adrian Veștea, președintele CJ:

Next Story

(FOTO) Accident Brașov: Violent. Tamponare între un taxi și un Peugeot. Vezi aici foto: