Leopardul Zăpezilor va putea fi văzut în curând la Zoo Braşov

Last Updated on octombrie 4, 2016 Grădina Zoologică va oferi, din 23 octombrie, o nouă atracţie vizitatorilor: o pereche de leoparzi ai zăpezilor (Panthera Uncia), aduşi la finele săptămânii trecute de la un parc zoologic din Port Lympne, un orăşel din apropierea Londrei.

„Leoparzii au fost aduşi pe 28 septembrie şi vor fi în carantină până pe 23 octombrie, când vor putea fi văzuţi de vizitatorilor, de Ziua Internaţională a leoparzilor zăpezilor. Este vorba despre două exemplare mature, mascul şi femelă, care ne-au fost <împrumutate> de parcul londonez, pe perioadă nelimitată, noi urmând a fi monitorizaţi de către partenerii britanici. Acest împrumut este pentru noi şi un test, şi o recomandare, întrucât intenţionăm să mai aducem şi alte specii deosebite”, a precizat Alin Pânzaru, directorul Zoo Braşov.

14555585_1684212938560947_1951185029_n

 

Leopardul zăpezilor (Uncia uncia, după altă clasificare — Panthera uncia) este un mamifer prădător mare din familia felidelor, care trăiește în regiunile muntoase din Asia Centrală – (Afganistan, zona lacului Baikal, estul podișului Tibet)

Aspectul fizic al leopardului zăpezilor se caracterizează printr-un corp lung, slab și flexibil, labe relativ mici, un cap nu de dimensiuni modeste și o coadă foarte lungă. Împreună cu coada el atinge o lungime de 200–230cm și o greutate de până la 55kg. Blana este de culoare cenușie-deschis, cu pete în formă de inel.

Din cauza habitatului său greu accesibil și a densității foarte scăzute, multe aspecte biologice legate de leopardul zăpezilor sunt slab studiate. La momentul actual, situația ecologică a speciei este critică. În secolul al XX-lea, aceasta a fost introdusă în Lista roșie a IUCN și în documentele de acest gen a unor țări. Din 2012 vânătoarea leoparzilor zăpezilor este interzisă.

14569224_1684212941894280_1034231051_n

Experţii susţin că în prezent ar mai exista între 4.000-6.590 exemplare în sălbăticie, dintre care cele mai multe (2.000-2.500) trăiesc în Tibet. Unii specialişti consideră că doar 2.500 de leoparzi ai zăpezii mai supravieţuiesc, de fapt, în zilele noastre.

Tot săptămâna trecută, o delegaţie a Zoo Braşov a participat la Conferinţa Anuală a Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor, unde a fost prezentat raportul de progres al instituţiei braşovene în procesul de accedere ca membru deplin al asociaţiei. „Evaluarea a fost pozitivă, iar în 2017 va fi luată decizia finală asupra statutului niostru de membri deplini. Este al patrulea an de monitorizare din partea EAZA, iar până la sfârşitul anului va mai avea loc o vizită din partea mentorului nostru desemnat de organizaţie, pe parcursul cătreia vom mai primi recomandări legate de activitatea instituţiei”, a mai precizat Alin Pânzaru.

Pentru Zoo Braşov, obţinerea statutului de membru deplin al EAZA reprezintă o garanţie a respectării normelor europene în domeniu, precum şi una de parteneri de încredere cu celelalte grădini zoologice din Europa.

Previous Story

Brașov: Răpită şi violată din faţa Gării! În staţie era destul de multă lume, nimeni nu a sărit să o ajute

Next Story

Brașov: PREMIERĂ! Spitalul Judeţean, singurul de stat din România care pune stenturi care … se topesc